Πολιτισμός

Ανάκτορο των Αιγών: Το μεγαλύτερο κτίριο της αρχαίας Ελλάδας

Ανάκτορο των Αιγών: Το μεγαλύτερο κτίριο της αρχαίας Ελλάδας

Πηγή Φωτογραφίας: Europeana - ΕΛΛΑΣ - WordPress.com

Το Ανάκτορο των Αιγών καλύφθηκε με μαρμάρινο στόκο υψηλής ποιότητας

Το παλάτι των Αιγών, γνωστό σήμερα ως Βεργίνα, θεωρείται όχι μόνο το μεγαλύτερο αλλά, μαζί με τον Παρθενώνα, το σημαντικότερο κτίσμα της κλασικής Ελλάδας. Κατασκευασμένο κατά τη βασιλεία του Φιλίππου Β’ (359 – 336 π.Χ.) σε μια υπερυψωμένη προεξοχή στη Βεργίνα στη βόρεια Ελλάδα, το παλάτι, ένα αξιόλογο ορόσημο και σύμβολο δύναμης και ομορφιάς τρεις φορές το μέγεθος του Παρθενώνα, ήταν ορατό από ολόκληρη τη μακεδονική λεκάνη.

Τα αρχαιολογικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο χώρος κατοικούνταν συνεχώς ξεκινώντας από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η Χιλιετία π.Χ.) ενώ στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (11ος έως 8ος αι. π.Χ.), έγινε σημαντικό πλούσιο και πυκνοκατοικημένο κέντρο.

Η πόλη έφτασε στο ζενίθ της στην Αρχαϊκή (7ος – 6ος αι. π.Χ.) και στην Κλασική περίοδο (5ος-4ος αι.), όταν ήταν το σημαντικότερο αστικό κέντρο της περιοχής, η έδρα των Μακεδόνων βασιλιάδων και ο τόπος ίδρυσης. πολλών παραδοσιακών ιερών.

Το ανάκτορο των Αιγών σχεδιάστηκε για τον Φίλιππο από έναν έξυπνο αρχιτέκτονα, πιθανότατα τον Πύθεο, γνωστό για τη συμβολή του στην κατασκευή του Μαυσωλείου στην Αλικαρνασσό και στην ανάπτυξη του πολεοδομικού σχεδιασμού και της θεωρίας της αναλογίας.

Το Aigai Palace καλύφθηκε με μαρμάρινο στόκο υψηλής ποιότητας

Η ανατολική πτέρυγα του ανακτόρου των Αιγών περιλάμβανε μια μνημειακή είσοδο, τη «Θόλο» (πιθανότατα τόπο λατρείας) και άλλα δωμάτια άγνωστης χρήσης. Η νότια πτέρυγα περιείχε τα οικιστικά δωμάτια καθώς και αίθουσες δεξιώσεων διακοσμημένες με ψηφιδωτά δάπεδα. Οι αίθουσες δεξιώσεων βρίσκονταν στη δυτική πτέρυγα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments