Πολιτική

Κι όμως, η Κεραμέως δεν καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις

Κι όμως, η Κεραμέως δεν καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις
Αυτό όμως που είναι βέβαιον είναι ότι δεν καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις. Μια προσεκτική ανάγνωση του νόμου θα αρκούσε για να μην αφήσει την αξιωματική αντιπολίτευση εκτεθειμένη.

Από τη πρώτη ημέρα δημοσιοποίησης του νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε, μεταξύ πολλών άλλων, την Κυβέρνηση και την κ. Νίκη Κεραμέως προσωπικά ότι επιχειρεί, μεταξύ πολλών άλλων, να καταργήσει τις φοιτητικές παρατάξεις στα Πανεπιστήμια της Χώρας.

Υποστηρίχθηκε κατ’ επανάληψιν ότι τέλος στις φοιτητικές παρατάξεις στα ΑΕΙ βάζει το σχέδιο νόμου, που παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, με το οποίο έρχονται σαρωτικές αλλαγές όσον αφορά στη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.  Ανάμεσα σε αυτές είναι και η απόφαση για την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και τη διεξαγωγή των εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Οι αντιπολιτευτικοί τόνοι υψώθηκαν κατακόρυφα και η Υπουργός κατηγορήθηκε ότι προετοιμάζεται να επαναφέρει τη σχολική ποδιά, όπως υποστήριξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην προσπάθεια της κ. Ν. Κεραμέως να συντηρητικοποιήσει ακόμη περισσότερο το νομικό καθεστώς των ΑΕΙ.

Ωστόσο, λανθασμένα και επιπόλαια χρησιμοποιείται ο όρος «κατάργηση  των φοιτητικών παρατάξεων». Το ενιαίο ψηφοδέλτιο για εκλογή εκπροσώπων φοιτητών στα όργανα θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4009/2011. Συνεχίστηκε με το νόμο Γαβρόγλου το 2018 και συνεχίζεται με το νόμο – πλαίσιο της κ. Κεραμέως. Μάλιστα, όπως τόνισε σχετικά η κ. Κεραμέως, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είναι ελεύθεροι να συγκροτούν συλλόγους.

Δεν μας είναι γνωστό αν το Υπουργείο σκέπτεται να επαναφέρει τη σχολική ποδιά. Αυτό όμως που είναι βέβαιον είναι ότι δεν καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις. Μια προσεκτική ανάγνωση του νόμου θα αρκούσε για να μην αφήσει την αξιωματική αντιπολίτευση εκτεθειμένη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments