Οικονομία

Ακίνητα: Αύξηση στις αγοραπωλησίες – Τη μερίδα του λέοντος η Αθήνα [Πίνακες]

Ακίνητα: Αύξηση στις αγοραπωλησίες – Τη μερίδα του λέοντος η Αθήνα [Πίνακες]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ακίνητα: Μια σημαντική αύξηση στις αγοραπωλησίες των ακινήτων έγινε το 2021, καθώς και στο δείκτη των τιμών στις κατοικίες

Μια σημαντική αύξηση στις αγοραπωλησίες των ακινήτων έγινε το 2021, καθώς και στο δείκτη των τιμών στις κατοικίες, αναφέρει η έρευνα της κτηματομεσιτικής εταιρίας RE/MAX Estate.

Όπως τονίζεται, τα τελευταία χρόνια η Αθήνα αποτελεί μία από τις πιο ελκυστικές πόλεις της Ευρώπης για επενδύσεις στον τομέα της ακίνητης περιουσίας, με τις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό βρίσκονται σε υψηλά και συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα. Αυτό συμβαίνει, όπως αναφέρει το ot.gr γιατί η Αθήνα ελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω των χαμηλών τιμών της συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και γι’ αυτό το λόγο αποτελεί πόλο έλξης για επενδυτές και επενδυτικά σχήματα από την Ευρώπη και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δείκτης τιμών των διαμερισμάτων το 2021 σημείωσε μεταβολή +9,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν το 2019 είχε αυξηθεί κατά 7,2%.

Επιπλέον, παρατηρείται ότι ο αριθμός των αγοραπωλησιών έχει καταγράψει γενική άνοδο. Μικρή εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές του Δήμου Αθηναίων, όπου οι αγοραπωλησίες σε σχέση με το 2020 μειώθηκαν κατά 1%, γεγονός που οφείλεται, εν μέρει, σε μια ελάχιστη κάμψη ξένων αγοραστών, όπως οι Κινέζοι.

Αριθμός και ποσοστά αγοραπωλησιών

Μεγάλα ποσοστά αύξησης των πωλήσεων συγκριτικά με το 2020 σημειώνονται στις περιοχές της Δυτικής Αττικής (+93,9%), προαστίων Πειραιά (+29,8%), Ανατολικής Αττικής (+25,9%) και νησιών Αργοσαρωνικού (+25%).  

Όγκος των πωλήσεων

Ο όγκος των πωλήσεων φαίνεται να κορυφώθηκε στην περιοχή της Δυτικής Αττικής καταγράφοντας αύξηση 110%. Στην επόμενη θέση βρίσκεται η Ανατολική Αττική με αύξηση ύψους 48% και σε παρόμοιες τιμές κινούνται τα νησιά Αργοσαρωνικού (+40%). Το ποσοστό του όγκου των πωλήσεων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας μειώθηκε ανεπαίσθητα (-1%). Ωστόσο, ο Πειραιάς σημείωσε μια μεγαλύτερη πτώση 16%.

Ταυτόχρονα, διαφαίνεται μια ανοδική τάση στις τιμές στις περιοχές των Νοτίων & Βορείων προαστίων, Ανατολικής & Δυτικής Αττικής και των νησιών (Αργοσαρωνικού και Κυκλάδων) σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2020).

Μεταβολή μέσης αξίας ακινήτου

Επιπλέον, είναι ευκρινής η προτίμηση των αγοραστών σε μεγαλύτερα σε εμβαδόν σπίτια στην πλειοψηφία των περιοχών που επικεντρώθηκε η έρευνα.

Συγκεκριμένα, η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στη Δυτική Αττική (89%) ακολουθούμενη από την Ανατολική Αττική (35,8%) και τον Πειραιά (33,6%).

Αυξήσεις αντιστοίχων ποσοστών παρουσιάστηκαν στα προάστια Πειραιά (27,7%) στα νησιά του Αργοσαρωνικού (19,5%) και στα Βόρεια Προάστια (19,4%), ενώ θετικά ποσοστά χαμηλότερου ύψους συναντήσαμε στα Νότια Προάστια (13,1%) και στα Δυτικά Προάστια (2,8%).

Στις Κυκλάδες και στο κέντρο της Αθήνας το ποσοστό των συνολικών τετραγωνικών των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν έπεσε ελαφρώς (-2,2% και -5% αντίστοιχα).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments