Διεθνή

Επισιτιστική κρίση: Η Τουρκία θέλει να επωφεληθεί από τα ουκρανικά σιτηρά

Επισιτιστική κρίση: Η Τουρκία θέλει να επωφεληθεί από τα ουκρανικά σιτηρά

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Επισιτιστική κρίση: Η Τουρκία έχει έρθει σε συμφωνία με την Ρωσία προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι εξαγωγές των σιτηρών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιφέρει μία επισιτιστική κρίση. Η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των πληθωριστικών πιέσεων στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, ο ρωσο-τουρκικός άξονας ευελπιστεί ότι οι ενστάσεις της Ουκρανίας θα καμφθούν μόλις τα Ηνωμένα Έθνη εγκρίνουν το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο την άμβλυνση της επισιτιστικής κρίσης σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας -παραδοσιακοί «αγοραστές» ουκρανικών σιτηρών.

Νέα συνάντηση στην Άγκυρα

Την Τετάρτη, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση στην Άγκυρα, όπου το «παρών» θα δώσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Άγνωστο είναι, βέβαια, αν το Κίεβο θα στείλει αντιπροσωπεία. «Κάνοντας δηλώσεις πριν υπάρξει συμφωνία, η Ρωσία επιδιώκει να μεταφέρει την ευθύνη για τις εφοδιαστικές αναταράξεις στην Ουκρανία» δήλωσε ο Tarask Kachka, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας. «Αλλά τα γεγονός ότι η κρίση τροφίμων δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τη Ρωσία, δεν αλλάζει».

Ας σημειωθεί ότι η ρωσική εισβολή έχει «κλείσει» τις ροές σιτηρών, ελαίων κι άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, μειώνοντας στο ¼ τις εξαγωγές. Αυτό έχει προκαλέσει αφενός εκτίναξη των διεθνών τιμών, αφετέρου ελλείψεις σε διάφορες αγορές, με εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, ιδίως στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Πρόσφατα οι ηγέτες της Δύσης ήρθαν σε συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου ο τελευταίος να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών προϊόντων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας -βασική πηγή προμήθειας για αρκετά κράτη.

Το Deal Ρωσίας – Τουρκίας

Ρωσία και Τουρκία, στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν να απομακρύνουν τις νάρκες από τη θάλασσα της Οδησσού και να εγγυηθούν τον ασφαλή πλου των ουκρανικών πλοίων, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, για να υπάρξει οριστικό deal θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ουκρανία, η οποία εξακολουθεί να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις.

Από την πλευρά της, μέσω αυτής της προτεινόμενης συμφωνίας, η Τουρκία σχεδιάζει να καταστήσει την Κωνσταντινούπολη ως πόλη – κλειδί για τις εμπορικές ροές από και προς τη Μαύρη Θάλασσα. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, και τον ρόλο διαμεσολαβητή που είχε αναλάβει (αυτοβούλως) ο Ερντογάν κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments