Πολιτική

Πηγές υπουργείου Εξωτερικών για Αλβανία: Υπέρ της ανανέωσης για μια πενταετία του Συμφώνου Φιλίας

Πηγές υπουργείου Εξωτερικών για Αλβανία: Υπέρ της ανανέωσης για μια πενταετία του Συμφώνου Φιλίας
Πηγές υπουργείου Εξωτερικών για Αλβανία: Θετικά απάντησε η αλβανική πλευρά στην πρόταση ανανέωσης

Θετικά απάντησε η αλβανική πλευρά στην πρόταση ανανέωσης για μια πενταετία του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας. Το εν λόγω Σύμφωνο είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών το 1996 και είχε αρχική διάρκεια, από την ημέρα έναρξης εφαρμογής του, 20 ετών, η οποία έληξε το 2018. Στη συνέχεια ανανεώθηκε για μία πενταετία, μέχρι το 2023.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ενόψει της λήξης της ανανέωσης αυτής, αμφότερες πλευρές συμφώνησαν για την ανανέωση τους για ακόμα μία πενταετία. Η εν λόγω εξέλιξη εντάσσεται στο σταθερά βελτιούμενο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που υποδηλώθηκε κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα Τίρανα τον Οκτώβριο του 2020, καθώς και την πρόσφατη συνάντηση του με τον Αλβανό Πρωθυπουργό κ. Ράμα στα Τίρανα πριν από λίγες ημέρες.

Πηγές υπουργείου Εξωτερικών για κλήση Έλληνα πρέσβη: Αβάσιμες οι κατηγορίες της Τουρκίας

Διπλωματικές πηγές το Σάββατο ανέφεραν ότι με πρόσφατες κατηγορίες της Τουρκίας για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα ότι «τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους καθώς είναι αβάσιμες και αναληθείς. Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, κλήθηκε χθες για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Ως αιτία που το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη αναφέρεται «η παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETÖ και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα».
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments