Ελλάδα

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση και την αξιολόγηση υπαλλήλων

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση και την αξιολόγηση υπαλλήλων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Βουλή: "Εισάγουμε μια νέα φιλοσοφία στην αξιολόγηση και τη δημόσια διοίκηση", επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης

Με την πλειοψηφία του κυβερνόντος κόμματος, χωρίς καμία διαρροή, ψηφίστηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, για τη δημόσια διοίκηση  για το«Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα», το οποίο έφερε Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η διαφορετική φιλοσοφία στην αξιολόγηση και την στοχοθεσία των οργανωτικών δομών στο δημόσιο, ενώ δεν έχει καμία σχέση με το “βαθμολογικό” σύστημα που υπάρχει σήμερα και η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα γίνεται με βάση τις «δεξιότητες» που είναι το σύστημα και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο και όλους τους οργανισμούς.

«Εισάγουμε μια νέα φιλοσοφία στην αξιολόγηση και τη δημόσια διοίκηση», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Ειδικότερα, επί της αρχής, «υπέρ» του σχεδίου νόμου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης και επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης τόνισε ότι με το παρόν νομοσχέδιο εισάγεται μια άλλη φιλοσοφία στην αξιολόγηση και την στοχοθεσία των οργανωτικών δομών.

Με αυτό το σχέδιο νόμου, σημείωσε ο υπουργός, «χτίζεται μια συνεργατική διαδικασία για τον εντοπισμό των δυνατών και αδύναμων σημείων κάθε εργαζομένου, για να τον παρακινήσει να τα βελτιώσει». Η αντίληψη της αξιολόγησης που εισάγουμε, προσέθεσε, «είναι να αναπτύξει στο εσωτερικό μιας οργανωτικής μονάδας ένα διάλογο βελτιώσεων και ενδυνάμωσης των δεξιοτήτων και δεν έχει καμία σχέση με το ‘βαθμολογικό’ σύστημα που υπάρχει σήμερα. Και αυτή είναι η μεγάλη μεταβολή που κάνουμε».

Αναγνώρισε πως αυτό το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης «δημιουργεί αμηχανία στην αριστερή αντιπολίτευση, καθώς είναι ιδιαίτερα καινοτόμο, αλλάζει τα δεδομένα και είναι προφανές πως αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις παθογένειες της αξιολόγησης».

Χαρακτήρισε «εξ επαγγέλματος» και όχι επί της ουσίας την κριτική της αντιπολίτευσης, επειδή πρέπει να διαφωνήσει – όπως είπε – με μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι από την ακρόαση των φορέων διαφάνηκε ότι το παρόν σχέδιο νόμου συγκεντρώνει ευρύτερες συναινέσεις, παρά το γεγονός ότι ιστορικά μια τέτοια συζήτηση πυροδοτούσε μεγάλες αντιδράσεις σε επίπεδο συνδικάτων, επισημαίνοντας πως, ενώ η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχαν κληθεί στην ακρόαση, αυτές δεν προσήλθαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως η αξιολόγηση των υπαλλήλων με βάση τις «δεξιότητες» είναι το σύστημα που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο και όλους τους οργανισμούς. Απέρριψε, ως τροχοπέδη της αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα, τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε πως οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι δεν μπορεί να προχωρήσουν τις αξιολογήσεις των υφισταμένων τους, όταν ακόμα εκκρεμούν από το ΑΣΕΠ οι δικές τους τοποθετήσεις, αλλά και γιατί ακόμα δεν έχει προχωρήσει η αξιολόγηση των δομών.

Παρατήρησε πως η βούληση του νομοθέτη – και αυτή καταγράφεται στο νομοσχέδιο – είναι πως η στοχοθεσία γίνεται σε συνεννόηση, με συνεργατικότητα και συναινετικά. Μόνο όταν υπάρχει διαφωνία ως προς την επίτευξη του στόχου, τότε προβλέπουμε ότι θα υπερισχύει η άποψη του αξιολογητή, ανέφερε ο κ. Βορίδης, ώστε να αποφευχθεί η έλλειψη στοχοθεσίας.

Ο υπουργός διαφώνησε με τις προσεγγίσεις πως το μπόνους παραγωγικότητας καταργεί το ενιαίο μισθολόγιο, λέγοντας ότι αυτά τα δύο πράγματα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Το μπόνους παραγωγικότητας δεν είναι μισθός, είναι μια πρόσθετη οικονομική παροχή, που συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων για όσους τους επιτυγχάνουν. Πρόκειται, δηλαδή, για μια επιβράβευση σε όσους παράγουν ένα πρόσθετο έργο, όπως είπε και αναρωτήθηκε γιατί πρέπει να παραμείνουμε σε μια λογική «εξισωτισμού», που λέει ότι «στο δημόσιο, είτε κάνεις πολλά, είτε λίγα, τον ίδιο μισθό θα πάρεις, στον ίδιο βαθμό θα παραμείνεις, κανείς δεν θα στο αναγνωρίσει;».

Σχετικά με τον αριθμό των Επιτροπών Εποπτείας Αξιολόγησης, ο Μάκης Βορίδης ανέφερε πως αυτές δεν θα είναι περισσότερες από δεκαπέντε. Ο υπουργός, τέλος, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών θα υπάρξει μια τροπολογία, που θα έρθει στην Ολομέλεια, σχετικά με την ενσωμάτωση επιμέρους συγκεκριμένων θεμάτων, που έχουν να κάνουν με τις παρεκκλίσεις και το σύστημα κινητικότητας, ενώ προσέθεσε ότι καταργεί μία διάταξη για τις αποστάσεις ανάμεσα σε ορισμένου χρόνου συμβάσεις. Πρόκειται, είπε ο υπουργός, για κάποια ειδικά ζητήματα, τα οποία όμως είναι χρήσιμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments