Οικονομία

ΑΠΕ: Ισχυρή… ένεση άνω των 935 εκατ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση των καταναλωτών

ΑΠΕ: Ισχυρή… ένεση άνω των 935 εκατ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση των καταναλωτών

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

ΑΠΕ: Ένα αρκετά σημαντικό ποσό χρηματοδότησης θα υπάρξει στις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου των καταναλωτών από τις ΑΠΕ το 2022

Ένα αρκετά σημαντικό ποσό χρηματοδότησης θα υπάρξει στις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου των καταναλωτών από τις ΑΠΕ το 2022, μιας και στο τελευταίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τον Ειδικό Λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα έχουν επιστροφή “υπερεσόδων” 935,54 εκατομμύρια ευρώ

Αυτό το ποσό θα αποτελέσει μία μεγάλη «δεξαμενή» για την οικονομική ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), από το οποίο παρέχονται οι οικονομικές ενισχύσεις στους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η οικονομική «ένεση», όπως αναφέρει το insider.gr, γίνεται από μία ειδική κατηγορία «πράσινων» σταθμών, και πιο συγκεκριμένα από τις μονάδες με συμβάσεις Feed in Premium. Από την έναρξη της κρίσης, και την εκτίναξη του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, οι μονάδες αυτές αποζημιώνονται από τη συμμετοχή τους στην αγορά, με τιμές πολύ μεγαλύτερες από τις «ταρίφες» που προβλέπονται στις συμβάσεις τους.

Επομένως, τα επιπλέον «υπερέσοδα» (υπερανακτήσεις) που αποκομίζουν επιστρέφονται στον ΔΑΠΕΕΠ, με σκοπό να μεταφερθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς. Το σχετικό ποσό αγγίζει περίπου το 1 δισ. ευρώ, καθώς για όλο το έτος οι «ταρίφες» αυτού του «πράσινου» χαρτοφυλακίου θα συνεχίσουν να κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά στα 224 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αν και επισημαίνει ότι υπάρχει αβεβαιότητα στη διαμόρφωσή της κατά τους επόμενους μήνες.

«Επέλαση» των ΑΠΕ

Την ίδια στιγμή, στο δελτίο του ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά ότι εντός του τρέχοντος έτους θα συνεχιστεί η επιτάχυνση της εγκατάστασης και έναρξης λειτουργίας καινούριων μονάδων ΑΠΕ. Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή, Γιάννης Γιαρέντης, η εξέλιξη της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα δείχνει ότι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους θα ξεπεράσουμε το φράγμα των 10 GW, όταν το 2019 η διείσδυση ήταν στα 6,5 GW.

Όσον αφορά τα οικονομικά του Ειδικού Λογαριασμού, ο κ. Γιαρέντης επισημαίνει ότι για τους πρώτους μήνες του 2022 εμφανίζεται σωρευτικό πλεόνασμα ύψους 1,22 δισ. το οποίο, μετά την εκταμίευση των κονδυλίων προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), ύψους 780 εκατ., διαμορφώνεται στα 439,9 εκατ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments