Οικονομία

Τι αλλαγές φέρνει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα

Τι αλλαγές φέρνει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η απόφαση του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023

Ιστορική ημέρα για τη χώρα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας την 16η Ιουνίου 2022, όταν το Eurogroup άναψε το “πράσινο φως” για να κηρύξει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα. Αμέσως μετά και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του σημείωσε πως η “Ελλάδα παύει να είναι το μαύρο πρόβατο” και αποτελεί πλέον ένα αξιόπιστο εταίρο.

Τι αλλαγές φέρνει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας

Η απόφαση του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 ενώ παράλληλα η χώρα αποκτά  μεγαλύτερο έλεγχο των δημοσιονομικών της, καθώς και ευκαιρία κινήσεων. Εκτός από τα παραπάνω εκταμιεύονται επίσης 748εκατομμύρια ευρώ σε μέτρα μείωσης του χρέους. Οι επισκέψεις των θεσμών πλέον δεν θα εξαλειφθούν αλλά θα είναι πιο αραιές προκειμένου να ελέγχουν την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας, σε δύο έναντι τεσσάρων που ήταν μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα αποκτά περισσότερο χρόνο για την χάραξη πολιτικής ενώ μπορούν να εξαγγελθούν και από τον πρωθυπουργό μια σειρά από φοροελαφρύνσεις.

Η Ελλάδα σταματά να είναι αναξιόπιστος εταίρος και “μαύρο πρόβατο” καθώς ήταν η μοναδική χώρα που παρέμενε τόσα χρόνια σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Τι είναι η ενισχυμένη εποπτεία

Στην πράξη το σύστημα της αυξημένης Εποπτείας, όπως σχεδιάστηκε και επιβλήθηκε μόνο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αποδείχθηκε στην πράξη ένα άτυπο Μνημόνιο με αλλαγμένο όνομα.

Από το Καστελόριζο στο ΔΝΤ

Ήταν Απρίλιος του 2010 όταν ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η χώρα εισήλθε τότε στα “μνημόνια” και στα σκληρά μέτρα λιτότητας. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τις αγορές οδήγησε τους εταίρους σε καθοριστικές αποφάσεις όπως την “είσοδο” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρώπη. Προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει την χρεοκοπία προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης υπό την παρακολούθηση της “τρόικας” (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) σε «αντάλλαγμα» τη δημοσιονομική προσαρμογή. 

Τι θα συμβεί από τον Αύγουστο

Η Ελλάδα παράλληλα έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική, θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ενώ επίσης δεσμεύεται να εφαρμόσει τις εναπομείνασες εκκρεμότητες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πλέον οι πολιτικές δεσμεύσεις θα επιτηρούνται στο πλαίσιο της τακτικής μετα-προγραμματικής παρακολούθησης και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, ενώ όσον αφορά στην τελική δόση από τα μέτρα για το χρέος, αυτό θα αξιολογηθεί στην πρώτη μετα-προγραμματική έκθεση τον Νοέμβριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments