Πολιτισμός

3 Πίνακες αριστουργήματα του Ελ Γκρέκο

3 Πίνακες αριστουργήματα του Ελ Γκρέκο

Πηγή Φωτογραφίας: Museo del Prado- Smarthistory- Obelisk Art History - Art-Prints-On-Demand

Λίγοι καλλιτέχνες μεταξύ των Παλαιών Δασκάλων παρήγαγαν έργα τόσο εκπληκτικά φρέσκα για τα μάτια της σύγχρονης εποχής όσο ο Ελ Γκρέκο

Λίγοι καλλιτέχνες μεταξύ των Παλαιών Δασκάλων παρήγαγαν έργα τόσο εκπληκτικά φρέσκα για τα μάτια της σύγχρονης εποχής όσο ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541–1614), ένας Έλληνας  ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός με το ισπανικό του παρατσούκλι, El Greco.

Αν και συνδέεται με τη μανιεριστική ζωγραφική, η οποία ανέτρεψε την ισορροπία της αναλογικότητας της Αναγέννησης και του ψευδαισθησιακού χώρου, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη φυσιογνωμία του Ελ Γκρέκο, του οποίου τα σημάδια από το πινέλο, συχνά πλατιά και ευδιάκριτα, απεικόνιζαν εξασθενημένες φιγούρες που έμοιαζαν να τρεμοπαίζουν σαν κεριά στον άνεμο.

Έτεινε επίσης να συμπιέζει το φόντο και το προσκήνιο, ισοπεδώνοντας τις συνθέσεις του σε ολόπλευρα σχήματα.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, να μάθουμε ότι ενώ το έργο του Ελ Γκρέκο μπέρδεψε ορισμένους από τους συνομήλικους του, είχε τεράστιο αντίκτυπο σε σύγχρονους ζωγράφους όπως ο Πικάσο.

Οι ιδιόρρυθμες μέθοδοι του Ελ Γκρέκο μιλούν για τις καλλιτεχνικές παραδόσεις που απορρόφησε για να κερδίσει τη μοναδική του θέση στον κανόνα. Γεννήθηκε στην Κρήτη όταν ήταν υποτελές κράτος της Βενετίας, γνωστό ως Βασίλειο της Χάνδας. Όπως όλοι οι καλλιτέχνες, από την Κρήτη εκπαιδεύτηκε στη βυζαντινή παράδοση των εικόνων, η οποία παρουσίαζε αλλόκοτη, μακρόστενη εικονογραφία και επίπεδα  με επίχρυσα σκηνικά.

Στα 26 του έφυγε για τη Βενετία, όπου συνάντησε το έργο του Tintoretto, ο οποίος ήταν γνωστός ως Il Furioso για το γρήγορο, τολμηρό πινέλο του. Μετακομίζοντας στη Ρώμη, όπου διασταυρώθηκε με τους Μανιεριστές, και τελικά στην Ισπανία, ο Ελ Γκρέκο συνέθεσε τα στυλ των βυζαντινών, βενετσιάνικων και ρωμαϊκών σχολών για να δημιουργήσει πίνακες τόσο μπροστά από την εποχή τους. Θα το δείτε μόνοι σας στην περιήγησή που ετοίμασα για τα αριστουργήματα του El Greco.

1 – The Disrobing of Christ (El Expolio) (1577–79), Sacristy of Toledo Cathedral, Toledo, Spain

2 – The Nobleman With His Hand on His Chest (c. 1580), Museo Nacional del Prado, Madrid

3 – Burial of the Count Orgaz (1586–88), Santo Tomé, Toledo, Spain

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments