Διεθνή

Βρετανία: Φόβοι της MI5 ότι Ρώσοι “αδρανείς” κατάσκοποι ετοιμάζουν κυβερνοεπιθέσεις

Βρετανία: Φόβοι της MI5 ότι Ρώσοι “αδρανείς” κατάσκοποι ετοιμάζουν κυβερνοεπιθέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: theSun/DailyMail

Η MI5 πιστεύει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή σε όλους τους "ανενεργούς" Ρώσους πράκτορες να είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι κατάσκοποι του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «ενεργοί σε όλα τα επίπεδα της βρετανικής κοινωνίας»και δεν αποκλείεται να εξαπολύσουν κυβερνοεπιθέσεις στη Βρετανία, λόγω της υποστήριξής της στην Ουκρανία .

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 50 Ρώσοι κατάσκοποι θα μπορούσαν να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω ανησυχίας ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή σε όλους τους πράκτορες να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Οι αρχηγοί της MI5 φοβούνται ότι οι κατάσκοποι μπορεί να επιχειρήσουν να κλέψουν βρετανικά στρατιωτικά μυστικά και να στοχοποιήσουν Ρώσους και Ουκρανούς διαφωνούντες, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά της η The Mirror , το οποίο αναδημοσιεύουν σχεδόν όλα τα βρετανικά ΜΜΕ.

Έχει υποστηριχθεί ότι ο Πούτιν έχει ήδη τοποθετήσει κατασκόπους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων δημόσιων σχολείων, της δημόσιας διοίκησης και της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ανώτερη πηγή πληροφοριών είπε στη Mirror: «Πρέπει να υποθέσουμε ότι η Ρωσία είναι πλέον ενεργή σε όλα τα επίπεδα της βρετανικής κοινωνίας. Αποκτούν όλες τις μορφές νοημοσύνης και τις στέλνουν πίσω στο Κρεμλίνο μέσω χειριστών. Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από το είδος του όπλου που αποστέλλεται στην Ουκρανία – και πόσο από αυτό – μέχρι τις σεξουαλικές γελοιότητες των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών της χώρας».

Έρχεται αφότου ένας Ρώσος συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα, ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ του καθεστώτος Πούτιν.

Ο ύποπτος πράκτορας συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου και κρατείται.

Η σύλληψή του έγινε ως αποτέλεσμα κοινής έρευνας που διεξήχθη από την αντιτρομοκρατική μονάδα SO15 της Met και την εγχώρια οργάνωση αντικατασκοπείας και ασφάλειας της Βρετανίας, MI5.

Ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών, αντισυνταγματάρχης Φίλιπ Ίνγκραμ, δήλωσε: «Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με ακρίβεια πόσοι Ρώσοι πράκτορες υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Φυσικά υπάρχουν διαφορετικοί τύποι – δηλωμένοι αξιωματικοί των πληροφοριών που είναι γνωστοί ως μέρος των ρωσικών διπλωματικών αποστολών, και αυτοί που λειτουργούν υπό κάλυψη προσπαθώντας να στρατολογήσουν πράκτορες και στη συνέχεια ανενεργοί πράκτορες σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας.

«Δεδομένης της υποστήριξής μας προς την Ουκρανία, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό σε επιχειρήσεις εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν στρατολόγηση πρακτόρων μέσα σε πολιτικά κατεστημένα, άμυνα και βιομηχανία».

Οι αρχηγοί κατασκόπων στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για κακόβουλες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, αφού αποκαλύφθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι Ρώσοι χάκερ είχαν προσπαθήσει να υπονομεύσουν τις κινητές συσκευές πολλών Ουκρανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Το χακάρισμα των συσκευών κυβερνητικών ηγετών μπήκε στη διεθνή ατζέντα μετά από μια σειρά αποκαλύψεων πέρυσι σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται από προέδρους, υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους είχαν στοχοποιηθεί ή παραβιαστεί.

Η δυνατότητα απομακρυσμένης και αόρατης παραβίασης τέτοιων συσκευών με χρήση εξελιγμένου λογισμικού κατασκοπείας – που μερικές φορές αποκαλείται hack “μηδενικού κλικ” επειδή δεν απαιτεί αλληλεπίδραση από το θύμα – είναι ιδιαίτερα τρομακτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments