Ελλάδα

Ευρωβαρόμετρο: Πάνω από 8 στους 10 Έλληνες βλέπουν επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ευρωβαρόμετρο: Πάνω από 8 στους 10 Έλληνες βλέπουν επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η εαρινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου καταγράφει τις θέσεις και τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών, και των Ελλήνων σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και το πώς βλέπουν τη στάση της ΕΕ

Στη δημοσιότητα δόθηκε η εαρινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το 2022, όπου αποτυπώνονται οι απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών με τη στήριξη στην ΕΕ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία να είναι ενισχυμένη ενώ σε πτώση είναι η θετική εικόνα για τη Ρωσία.

Σε επίπεδο ΕΕ η θετική εικόνα της Ρωσίας πέφτει στο 10% από 30% το 2018, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό που έχει θετική γνώμη φθάνει στο 25%. Παράλληλα, το 86% των Ελλήνων είναι πεπεισμένο ότι ο πόλεμος θα επηρεάσει τη ζωή του.

Επίσης, 4 στους 10 Ευρωπαίους δηλώνουν ότι ήδη βιώνουν αντίκτυπο του πολέμου στο βιοτικό επίπεδο τους (49% στην Ελλάδα). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 59% των Ευρωπαίων θεωρεί προτεραιότητα την προάσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία – ακόμη και αν αυτό θα επηρέαζε τις τιμές και το κόστος ζωής. Και σε ποσοστό 48% το ίδιο πιστεύουν και οι Έλληνες πολίτες.

Οι προτεραιότητες για τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες

Για τους Ευρωπαίους, προτεραιότητες θα πρέπει να είναι:

  1.  η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με ποσοστό 38%
  2.  η δημόσια υγεία με ποσοστό 35%, η οποία σημειώνει σημαντική μείωση κατά 7 μονάδες τους τελευταίους έξι μήνες
  3. τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου με ποσοστό 32%, κατηγορία η οποία με τη σειρά της σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 7 μονάδες.

Για τους Έλληνες, οι άμεσες προτεραιότητες θα πρέπει να είναι:

    1. υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με ποσοστό 60%
    2. καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, με ποσοστό 59%
    3. δημόσια υγεία, με ποσοστό 52%

Η άποψη των πολιτών για την ΕΕ και την ιδιότητα του μέλους

Το 52% των Ευρωπαίων σήμερα έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, έναντι 12% που έχει αρνητική. Το αποτέλεσμα αυτό σημειώνει αύξηση 3 μονάδων από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2021, ενώ ταυτόχρονα, αποτελεί το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγραφεί σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007. Τα εθνικά αποτελέσματα για θετική εικόνα της ΕΕ κυμαίνονται από 76% στην Ιρλανδία έως 32% στην Ελλάδα.

Σχεδόν το 65% των Ευρωπαίων θεωρούν τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ ως «κάτι καλό». Πρόκειται για το υψηλότερο αποτέλεσμα από το 2007, όταν το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει στο 58%.

Θετικά βλέπει την ιδιότητα μέλους της ΕΕ η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις χώρες, εκτός από την Ελλάδα και τη Σλοβακία. Το 43% των Ελλήνων θεωρούν ότι δεν είναι «ούτε κάτι καλό, ούτε κάτι κακό».

Σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα του ΕΚ που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2021, τα αποτελέσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες χώρες, ιδίως στη Λιθουανία (+20 ποσοστιαίες μονάδες), τη Μάλτα (+12) και την Εσθονία (+9).

Σημειώνεται ότι η έρευνα του εαρινού Ευρωβαρόμετρου για το 2022 έγινε σε συνολικό αριθμό 26.578 ολοκληρωμένων συνεντεύξεων, κατά το διάστημα 19 Απριλίου – 16 Μαΐου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments