Πολιτισμός

Ναύπλιο: Οι εκθέσεις του Λευτέρη Ολύμπιου και της Μπριγκίτε Χόφχερ έναν ύμνο στην βυζαντινή τέχνη

Ναύπλιο: Οι εκθέσεις του Λευτέρη Ολύμπιου και της Μπριγκίτε Χόφχερ έναν ύμνο στην βυζαντινή τέχνη

Πηγή Φωτογραφίας: Παραθυρο - Typosthes.gr - Brigitte Hofherr

Ναύπλιο: Ο Λευτέρης Ολύμπιος ζει και δραστηριοποιείται μεταξύ Ολλανδίας, Κύπρου και Ελλάδας. με την ευκαιρία μιας αναδρομής στη ζωγραφική του

Το Σάββατο, 11 Ιουνίου, ο πολυχώρος Φουγάρο στο Ναύπλιο ξεκινά τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του, εγκαινιάζοντας δύο σημαντικές εικαστικές εκθέσεις του Κύπριου εικαστικού Λευτέρη Ολύμπιου και της Γερμανίδας εικαστικού Brigitte Hofherr.

Λευτέρης Ολύμπιος «3»

Ο Λευτέρης Ολύμπιος ζει και δραστηριοποιείται μεταξύ Ολλανδίας, Κύπρου και Ελλάδας. με την ευκαιρία μιας αναδρομής στη ζωγραφική του. Στην έκθεση με τίτλο «3», το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη δουλειά ενός καλλιτέχνη, που έχει αφομοιώσει τις αρχές της λαϊκής και της βυζαντινής τέχνης, αποδίδοντας με χειρονομιακό χαρακτήρα έργα ζωγραφικής με ελληνική οικουμενικότητα. Η έκθεση έχει δομηθεί γύρω από τρεις ενότητες έργων, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η σειρά «Το Ταξίδι» του 2011, πραγματεύεται τις αρχετυπικές έννοιες της ακούσιας περιπλάνησης και της εκούσιας μετακίνησης, μέσα από διαφορετικές εκφάνσεις.Η ενότητα «Αικατερίνη Κορνάρο, Το Τρίτο Χέρι», του 2018, εικονογραφεί την θλιβερή ιστορία της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου. Τέλος, η σειρά σχεδίων «The Cyprus Drawings (Τα Κυπριακά σχέδια)», της περιόδου 2021-2022, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στο διάστημα της πανδημίας. Δίχως κάποιον σαφή προσανατολισμό, ο καλλιτέχνης αποδίδει ζωγραφικά θέματα από την καθημερινότητα, τη σύγχρονη πραγματικότητα, την Ελληνική μυθολογία, την παράδοση, την θρησκεία, τον κόσμο του ονείρου και της φαντασίας.

Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων της έκθεσης θα προσφερθεί στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί» προκειμένου να δημιουργηθεί ξενώνας φιλοξενίας για τα παιδιά και τις μητέρες ή συνοδούς τους, πρόσφυγες από την Ουκρανία.

11 Ιουνίου – 18 Δεκεμβρίου

Στο χώρο BLUE2 παρουσιάζεται ένα πολύ ενδιαφέρον εικαστικό project της Γερμανίδας ζωγράφου, Brigitte Hofherr, με τίτλο «Endangered Portraits». Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του Φουγάρου, που στεγάζεται σε ένα πρώην εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας, η Brigitte Hofherr, που ασχολείται με την βοτανική εικονογράφηση, κλήθηκε να δημιουργήσει μία σειρά έργων αφιερωμένη στη ντομάτα, που παλιότερα αφθονούσε στον αργολικό κάμπο. Η καλλιτέχνης, που επισκέπτεται χρόνια την Πελοπόννησο, έχει συλλέξει εικόνες και πληροφορίες για ποικιλίες ντομάτας από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, που, καθώς δεν καλλιεργούνται σε ευρεία κλίμακα, απειλούνται με εξαφάνιση.

Με βάση αυτό το υλικό, έχει δημιουργήσει μία ζωγραφική ενότητα που απεικονίζει καρπούς από ποικιλίες που κινδυνεύουν. Τα έργα είναι προσαρμοσμένα σε διαστάσεις που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας, με την πεποίθηση ότι ο πλούτος κάθε περιοχής είναι η βιοποικιλότητά της. Δίνοντας στα φυτά το δικό τους βήμα, η επιθυμία είναι να υπάρξει ευαισθητοποίηση ενάντια στην δυσάρεστη εξέλιξη της εξαφάνισης ιστορικών και αρχέγονων φυτικών ποικιλιών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments