Διεθνή

G7: Οι επόμενες κινήσεις της για τη Ρωσία – Σήμερα οι συνομιλίες των ηγετών με Ζελένσκι

G7: Οι επόμενες κινήσεις της για τη Ρωσία – Σήμερα οι συνομιλίες των ηγετών με Ζελένσκι

Πηγή Φωτογραφίας: DailyMail

Οι ηγέτες αποφάσισαν νέα βήματα για την απομόνωση της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης νέων εισαγωγών ρωσικού χρυσού, και δεσμεύονται να υποστηρίξουν τον Ζελένσκι, καθώς η χώρα του υφίσταται πιέσεις στα ανατολικά

Οι ηγέτες της G7 , οι οποίοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στις Βαυαρικές Άλπεις, θα ακούσουν τη Δευτέρα τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς εξετάζουν την επόμενη φάση του σκληρού πολέμου της χώρας του με τη Ρωσία.

Η σύγκρουση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 7 που διεξάγεται μέσα σε ένα αιωνόβιο κάστρο στην πλαγιά του βουνού στην περιοχή της Βαυαρίας στη Γερμανία. Οι ηγέτες αποφάσισαν νέα βήματα για την απομόνωση της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης νέων εισαγωγών ρωσικού χρυσού, και δεσμεύονται να υποστηρίξουν τον Ζελένσκι, καθώς η χώρα του υφίσταται πιέσεις στα ανατολικά.
«Εδώ σε αυτή τη συνάντηση της G7, καθώς και στο ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε να κάνουμε, συλλογικά, ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι Ουκρανοί έχουν ό,τι χρειάζονται στα χέρια τους για να αποκρούσουν τη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. είπε ο Άντονι Μπλίνκεν σε αποκλειστική συνέντευξη του στο CNN.
Υπάρχουν και άλλα σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας προσπάθειας για την αντιμετώπιση των επενδύσεων υποδομής της Κίνας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που έχουν επεκτείνει την επιρροή του Πεκίνου σε ολόκληρο τον κόσμο.

“Τριγμοί” στην ενότητα

Αλλά πόσο ακόμα το δυτικό μέτωπο μπορεί να παραμείνει ενωμένο εναντίον της Ρωσίας είναι το ερώτημα που διαφαίνεται σε αυτές τις συνομιλίες. Το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, οι φόβοι για τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων και το βέβαιο αναπόφευκτο που θα δημιουργήσει η κούραση από τον πόλεμο έχουν επιταχύνει τις συζητήσεις για το πού θα ακολουθήσει η σύγκρουση.
Συναντώντας τον οικοδεσπότη του, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την Κυριακή, ο Μπάιντεν προσπάθησε να υπογραμμίσει τη σημασία της παραμονής μαζί. «Ο Πούτιν βασιζόταν, από την αρχή, ότι με κάποιο τρόπο το ΝΑΤΟ και η G7 θα διασπαστούν», είπε. «Αλλά δεν έχουμε διασπαστεί, και δεν πρόκειται να το κάνουμε».
Ο Ζελένσκι, ο οποίος επίσης σχεδιάζει να μιλήσει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αυτής της εβδομάδας στη Μαδρίτη, πίεσε τη Δύση να επιταχύνει τις κυρώσεις στη Μόσχα και το βαρύ πυροβολικό για να νικήσει τους Ρώσους εισβολείς.
Οι εκκλήσεις του γίνονται πιο επείγουσες μετά τα χτυπήματα πυραύλων της Κυριακής σε δύο κτίρια κατοικιών στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα που απολάμβανε σχετική ηρεμία τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι μάχες κινούνταν προς τα ανατολικά. Ο Μπάιντεν καταδίκασε την επίθεση ως «βαρβαρότητα».
Ωστόσο, το πόσο ακόμη θα είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν οι ηγέτες για την εφαρμογή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, μένει να φανεί. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου σημαίνουν ότι η Ρωσία έχει περισσότερα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας της, παρά τις απαγορεύσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους καταναλωτές ασκούν πίεση στους ηγέτες να βρουν τρόπους να απαλύνουν τον πόνο.
Μιλώντας στο CNN,  ώρες μετά την επίθεση των ρωσικών πυραύλων στο Κίεβο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και άλλους στη Δύση να διατηρήσουν αποφασιστικότητα να τιμωρήσουν τη Μόσχα, παρά την επίδραση που είχε ο πόλεμος στην παγκόσμια τιμές του πετρελαίου.
«Θα έλεγα απλώς στους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αυτό είναι κάτι που η Αμερική κάνει και πρέπει να κάνει ιστορικά, και αυτό είναι να ενισχύσει την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία», είπε ο Τζόνσον. «Και αν αφήσουμε τον Πούτιν να τα βγάλει πέρα, και απλώς προσαρτήσει, κατακτήσει αρκετά μέρη μιας ελεύθερης, ανεξάρτητης, κυρίαρχης χώρας, αυτό που είναι έτοιμος να κάνει… τότε οι συνέπειες για τον κόσμο είναι απολύτως καταστροφικές».
Ο Πούτιν, η χώρα του οποίου αποβλήθηκε από την τότε G8 το 2014 μετά την προσάρτηση του ουκρανικού εδάφους της Κριμαίας από τη Ρωσία, έγινε αντικείμενο ελαφριάς κοροϊδίας καθώς οι ηγέτες κάθισαν σε ένα γεύμα εργασίας την Κυριακή.
Ο Τζόνσον, ο τελευταίος ηγέτης που έφτασε στο στρογγυλό τραπέζι της συνάντησης, ρώτησε αν έπρεπε να κρατήσει το σακάκι του.
“Σακάκια;” ρώτησε, πριν αστειευτεί για το πώς οι ηγέτες έπρεπε να φαίνονται σκληροί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους.
«Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε πιο σκληροί από τον Πούτιν», είπε.
Ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έκανε μια πρόταση: «Βόλτα με άλογα ξυπόλητοι», είπε, καθώς οι ηγέτες γελούσαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments