Διεθνή

Επιμονή Moody’s: Ρωσία σε καθεστώς χρεοκοπίας

Επιμονή Moody’s: Ρωσία σε καθεστώς χρεοκοπίας
Επιμονή Moody’s: Συγκεκριμένα, το θέμα της χρεωκοπίας της Ρωσίας ως προς την πληρωμή του εξωτερικού χρέους της επανήλθε στη δημόσια συζήτηση χθες.

Οι πληρωμές τόκων για το εξωτερικό ρωσικό χρέος αποτελούν αθέτηση υποχρεώσεων για τον οίκο αξιολόγησης Moody’ s, αν και η Μόσχα συνεχίζει να αμύνεται και προσφέρεται να πληρώσει σε ρούβλια τα ποσά που οφείλει στους πιστωτές της.

Συγκεκριμένα, το θέμα της χρεωκοπίας της Ρωσίας ως προς την πληρωμή του εξωτερικού χρέους της επανήλθε στη δημόσια συζήτηση χθες. Η Μόσχα έπρεπε να πληρώσει τόκους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για το χρέος της στις 27 Μαΐου, προθεσμία που συνοδευόταν από περίοδο χάριτος ενός μήνα, η οποία έληξε την Κυριακή. Αν και το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι είχε καταβάλει τα χρήματα σε ξένο νόμισμα από τις 20 Μαΐου, παραδέχτηκε χθες ότι τα χρήματα δεν είχαν φτάσει στους πιστωτές.

Ο λόγος είναι ότι οι τραπεζικοί μεσάζοντες μπλόκαραν τις πληρωμές λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Όμως, η Μόσχα θεωρεί, από την πλευρά της, ότι  η μη απόκτηση χρημάτων από τους επενδυτές δεν είναι αποτέλεσμα μη πληρωμής, αλλά προκαλείται από την ενέργεια τρίτων, η οποία δεν θεωρείται άμεσα ως γεγονός αθέτησης υποχρεώσεων.

Ωστόσο, πρόκειται για μια άποψη που δεν συμμερίζεται ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σύμφωνα με τον οποίο, στις 27 Ιουνίου, οι κάτοχοι ρωσικού χρέους δεν είχαν λάβει τοκομερίδιο για δύο ευρωομόλογα, που θεωρείται ότι είναι γεγονός αθέτησης υποχρεώσεων σύμφωνα με τον ορισμό του διάσημου οίκου αξιολόγησης.

Αυτή η αδυναμία πληρωμής χρέους, στην οποία επιμένει ο προαναφερόμενος οίκος αξιολόγησης, δεν είναι η μόνη στην ιστορία της χώρας, δεδομένου ότι η τελευταία αδυναμία πληρωμής της Ρωσίας για το εξωτερικό της χρέος χρονολογείται σε κάθε περίπτωση το 1918 και την απόφαση του ηγέτη των μπολσεβίκων Β. Ι. Λένιν να μην πληρώσει τα χρέη του τσαρικού καθεστώτος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments