Πολιτική

“Επιστροφή” Ερντογάν: Το νέο “γιοκ” σε Μητσοτάκη και η αμηχανία για Μπάιντεν

“Επιστροφή” Ερντογάν: Το νέο “γιοκ” σε Μητσοτάκη και η αμηχανία για Μπάιντεν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Η "σιωπή" του Τούρκου προέδρου κράτησε όσο και οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αμέσως μετά επέστρεψε στη γνωστή ρητορική των προκλήσεων και "προτρέποντας" τον Έλληνα πρωθυπουργός να "συμμαζευτεί" - Αξιοσημείωτη η στιγμή αμηχανίας όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τη συνάντηση με Μπάιντεν

Μετά από μία “σύντομη” διακοπή της ρητορικής των προκλήσεων, όσο δηλαδή κράτησε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στο γνωστό θέμα των επιθέσεών του στην Ελλάδα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε νέα πυρά κατά της Αθήνας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Μαδρίτη.

Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως «η στάση του ατόμου που βρίσκεται στην ηγεσία της Ελλάδας έχει ήδη φανερωθεί». Έκανε, δε, λόγο, για προσπάθειες διαμεσολάβησης από ηγέτες της Συμμαχίας προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, απορρίπτοντας, ωστόσο, εκ νέου ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Απέναντι σε αυτή τη στάση, βάζουν κάποιους μεσάζοντες. Στις συναντήσεις που είχα, σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί προέβαλαν μια προσέγγιση του τύπου “εμείς θα κάνουμε τη διαμεσολάβηση, να τους φέρουμε να συναντηθούν. Έστω να είχατε μια συνάντηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους”».

Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν επανέφερε τις θεωρίες περί στρατιωτικοποίησης νησιών και παραβιάσεων από την πλευρά της Ελλάδας, μιλώντας για βήματα που καταδεικνύουν ότι η Αθήνα «δεν έχει καλές προθέσεις».

«Και τους είπαμε: Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για αυτή τη συνάντηση στην παρούσα φάση… Γιατί είναι προφανές πώς αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά. Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που θα ευθυγραμμιστεί τώρα μαζί μας, θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; Και στα νησιά, προσπαθεί να μας δώσει σήμα και από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας:.

«Εφόσον τα έχει κάνει όλα αυτά, λυπάμαι, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, μία φορά φέτος. Και θα πρέπει τώρα να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αφήστε τον να συμμαζευτεί. Αν δεν συμμαζευτεί, δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε».

Νωρίτεραμ ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αίσθηση προκάλεσε το αμήχανο γέλιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την αλλαγή της στάσης του απέναντι στον Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βρετανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο: «Στο παρελθόν ο Τζο Μπάιντεν έχει πει πράγματα για σας με τα οποία είχατε θυμώσει ιδιαίτερα. Αυτή τη φορά η εμφάνιση σας ήταν σαν να είστε οι καλύτεροι φίλοι με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Τι άλλαξε»;

Αρχικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γέλασε αμήχανα και στη συνέχεια απάντησε: «Στην πολιτική το χθες είναι στο χθες και το σήμερα είναι στο σήμερα. Αυτό πρέπει να το ξέρουμε. Γι’ αυτό και στην πολιτική πολλά αλλάζουν μέσα σε 24 ώρες και με αυτήν την λογική θα προχωράμε την πολιτική και θα σταθούμε όρθιοι».

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα δώσει και το πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν του είπε πως «θα κάνει τα βήματα που μπορεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments