Διεθνή

Πιθανή παραπομπή Τραμπ σε ποινικό δικαστήριο

Πιθανή παραπομπή Τραμπ σε ποινικό δικαστήριο

Πηγή Φωτογραφίας: ABC News

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, Αμερικανός Πρόεδρος θα οδηγηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης.

Για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 αποφαίνεται η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με την Αντιπρόεδρό της Λιζ Τσέινι.

Ειδικότερα, με βάση όσα ισχυρίζεται η Τσέινι, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανόν να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, ακόμη και πριν από την υποβολή επίσημης εισήγησης από την ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Η Ρεπουμπλικανή Αντιπρόεδρος Τσέινι τόνισε πως «θα λάβουμε απόφαση ως επιτροπή» για το εάν και κατά πόσον θα υποβληθεί εισήγηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του μεγιστάνα των ακινήτων. Υπογράμμισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «δεν είναι υποχρεωμένο να περιμένει την επιτροπή» για να αποφασίσει και ότι «μπορεί να γίνουν παραπάνω από μία».

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, Αμερικανός Πρόεδρος θα οδηγηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης.

Είναι βέβαια αναμφίβολο ότι τα γεγονότα, που έλαβαν χώρα πέρυσι τον Ιανουάριο, είναι πολύ σοβαρά και αποτελούν σοβαρή θεσμική απρέπεια, ιδίως απέναντι στον προεδρικό θεσμό που είναι κεντρικός στην αμερικανική συνταγματική αρχιτεκτονική.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε από χιλιάδες ταραχοποιούς οπαδούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο κινείται στον χώρο της ριζοσπαστικής και πολιτισμικής δεξιάς. Η εισβολή έγινε στις 6 Ιανουαρίου 2021, με την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ,  σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών που έφεραν στην εξουσία τον φιλελεύθερο Πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες στην Ουάσιγκτον για τη διαδήλωση «Save America», ισχυριζόμενοι ότι έγινε παραποίηση των αποτελεσμάτων προς όφελος του Δημοκρατικού Κόμματος και του Τζο Μπάιντεν προσωπικά. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και υποστήριξαν το αίτημα του Τραμπ να απορρίψει το Κογκρέσο τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα, ένα πλήθος υποστηρικτών του Τραμπ εισέβαλε στο Καπιτώλιο, παρέκαμψε βίαια τις αστυνομικές δυνάμεις και μπήκε στο Κτήριο. Ακολούθησαν λεηλασίες και εκκενώσεις  κτιρίων.

Η Λιζ Τσέινι έχει τοποθετηθεί κριτικά έναντι του Τραμπ, στον οποίο προσάπτει την κατηγορία ότι παραποιεί το Σύνταγμα και ότι διαστρεβλώνει το φιλελεύθερο πνεύμα του κοινοβουλευτισμού στην Αμερική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments