Διεθνή

Η στιγμή Μπόρις

Η στιγμή Μπόρις

Πηγή Φωτογραφίας: bbc-reuters/

Ο Bojo έχει επιδείξει σπάνιες αντοχές επιβίωσης, αλλά το ερώτημα στα χείλη πολιτών, δημοσιογράφων και αναλυτών είναι ένα: Θα καταφέρει και αυτή να επιβιώσει ο πολυμήχανος Μπόρις;

Σύμφωνα με σχεδόν σύσσωμο τον βρετανικό Τύπο, ηλεκτρονικό και παραδοσιακό, η πολιτική επιβίωση του Μπόρις Τζόνσον κρέμεται από ένα νήμα μετά από ένα ακόμη σκάνδαλο και τη θεαματική παραίτηση δύο υπουργών του και ενός υφυπουργού του. Ο Bojo έχει επιδείξει σπάνιες αντοχές επιβίωσης, αλλά το ερώτημα στα χείλη πολιτών, δημοσιογράφων και αναλυτών είναι ένα: Θα καταφέρει και αυτή να επιβιώσει ο πολυμήχανος Μπόρις;

Στο Λονδίνο, πάντως, οι εφημερίδες ανακοινώνουν για πολλοστή φορά το τέλος του Μπόρις Τζόνσον και της κυβέρνησής του.

Σε αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία της βρετανικής κυβέρνησης, ο Τζόνσον έχει ήδη αντιμετωπίσει πολλές διαμάχες, απαξίωση, δυσπιστία, ακόμη και μέσα από το συντηρητικό στρατόπεδο. Η καρέκλα του Πρωθυπουργού έχει μετατραπεί, επί των ημερών του, σε μια μόνιμη «ηλεκτρική καρέκλα», αλλά ο Τζόνσον μηχανευόταν τρόπους να ξεπερνά τις πολιτικές καταιγίδες.

Αυτή τη φορά, ακόμη και το περιοδικό «The Spectator», που διάκειται ευμενώς προς το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, τονίζει ότι «ο BoJo δεν πρέπει να επιβιώσει» αυτών των ηχηρών, διαδοχικών παραιτήσεων υπουργών της Κυβέρνησής του, οι οποίοι δηλώνουν δημοσίως ότι βαρέθηκαν να καλύπτουν συνεχώς λάθη και αβλεψίες του Προέδρου τους.

«Σε δέκα καταστροφικά λεπτά, μήνες συσσωρευμένης έντασης έχουν εκραγεί στο πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον», τονίζουν πρωτοσέλιδα οι Times, ενώ και άλλα πρωτοσέλιδα έχουν ανάλογους πρωτοσέλιδους τίτλους: Τύπου «Ο Τζόνσον στο χείλος του γκρεμού» ή «Ο Τζόνσον στην άκρη». Η δε Daily Mirror δεν διστάζει να κραυγάσει «Επιτέλους!», , υποστηρίζοντας στον υπότιτλο ότι αυτό είναι όντως ένα «τελικό παιχνίδι» για τον Μπόρις Τζόνσον.

Για «τέλος του παιχνιδιού» κάνει λόγο στο editorial του ο Guardian που βλέπει στις υπουργικές αποφάσεις ένα σημείο χωρίς επιστροφή όσον αφορά την απαξίωση του επικεφαλής της Κυβέρνησης. Η ομοβροντία του Τύπου είναι, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακή.

Από την πλευρά του, ο Independent υποστηρίζει ότι «ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να φύγει, με όση λίγη αξιοπρέπεια του έχει απομείνει». Για το αριστερό περιοδικό The New Statesman, «αυτή η αποχώρηση από μόνη της δεν θα είναι καν αρκετή»: θα χρειαστεί να περάσει, σύμφωνα με τους συντάκτες του μαρξιστικού περιοδικού, μια πραγματική λαϊκή αμφισβήτηση και ανατροπή των πολιτικών, που του επέτρεψαν να διατηρηθεί επί τρία χρόνια στην εξουσία παρά τις πολλαπλές τοξικές πτυχές της διακυβέρνησής του για το κόμμα του, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα του. Το περιοδικό πηγαίνει πιο πέρα ακόμη, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα, που έχει ανακύψει, δεν είναι στενά προσωπικό, αλλά κάνει λόγο για συνενοχή των βουλευτών, του κομματικού μηχανισμού, όλων εκείνων που κάλυψαν τις – κατά τη γνώμη τω συντακτών πάντα –  αυθαιρεσίες του.

Σήμερα, όμως, είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση στη Βουλή των Κοινοτήτων, που θα επικεντρωθεί σε ερωτήσεις προς τον εκκεντρικό Μπόρις. O Bojo τρίβει τα χέρια του, βλέποντας ότι το πεδίο της αντιπαράθεσης μεταφέρεται στο γήπεδο που ο ίδιος προτιμά διαχρονικά: στο γήπεδο της αμιγούς πολιτικής, όπου, έως τώρα, έχει αποδειχθεί τουλάχιστον ευρηματικός. Η πολιτική επιβίωσή του, όμως, κινείται πλέον σε μια κλωστή, σε ένα νήμα, με τους δυσαρεστημένους Συντηρητικούς βουλευτές να κρατούν το ψαλίδι σφιχτά ανάμεσα στα χέρια τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments