Διεθνή

Ευρωβουλή: Έγκριση της βοήθειας στην Ουκρανία

Ευρωβουλή: Έγκριση της βοήθειας στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ευρωβουλή: Οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει στην Ουκρανία ένα δισεκατομμύριο ευρώ

Οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει στην Ουκρανία ένα δισεκατομμύριο ευρώ, στην πρώτη δόση αυτής της νέας μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας προς τη χώρα. Η σχετική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, η απόφαση θα πρέπει να επισημοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο πλαίσιο πάντα του θεσμικού τριγώνου, που συνδέει άρρηκτα τους τρεις θεμελιώδεις ευρωπαϊκούς θεσμούς: Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το θέμα της διάθεσης αυτών των κονδυλίων στην Ουκρανία τέθηκε στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επείγουσα διαδικασία, ώστε η δόση να κατανεμηθεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, όπως είχε τονίσει νωρίτερα και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτις Ντομπροβόσκις, στο πλαίσιο της πρόσφατης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λουγκάνο της Ελβετίας.

«Τώρα εργαζόμαστε για την παροχή επιπλέον 9 δισ. ευρώ σε νέα έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια. Το πρώτο μέρος θα έρθει πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Είναι 1 δισ. ευρώ. Μετά από έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ», τόνισε ο Ντομπρόβσκις.

Όπως αναφέρθηκε, την 1η Ιουλίου, η Επιτροπή πρότεινε ένα νέο πακέτο μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το πρώτο μέρος ενός έκτακτου πακέτου μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους έως και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Μαΐου 2022 και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου 2022.

Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος μιας επείγουσας προσπάθειας της ΕΕ, από κοινού με τη διεθνή κοινότητα, να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις επείγουσες οικονομικές της ανάγκες. Αυτή η βοήθεια θα συμπληρώσει την παρασχεθείσα στήριξη της ΕΕ και περιλαμβάνει ένα δάνειο έκτακτης χρηματοδοτικής συνδρομής ύψους 1,2 δισ. ευρώ που καταβλήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Έτσι, το ποσό της στήριξης για την Ουκρανία θα είναι έως και 2,2 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από τις 24 Φεβρουαρίου, και μπορεί να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ όταν εκταμιευτεί πλήρως το πακέτο έκτακτης βοήθειας προς την Ουκρανία.

Η Commission δήλωσε, από την πλευρά της, ότι η πρόταση προβλέπει την παροχή κεφαλαίων στην Ουκρανία με τη μορφή μακροπρόθεσμων δανείων με προνομιακούς όρους και θα συμβάλει στη μακροοικονομική σταθερότητα και τη συνολική βιωσιμότητα της Ουκρανίας. Ως ένδειξη αλληλεγγύης, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα καλύψει τους τόκους αυτού του δανείου και το 70% του ποσού αυτού του δανείου θα διατεθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι το θεσμικό τρίγωνο της ΕΕ λειτούργησε και λειτουργεί με ταχείς ρυθμούς κατά την έγκριση και χορήγηση της αναγκαίας οικονομικής αρωγής προς την Ουκρανία, παρά τις εν μέρει δικαιολογημένες επικρίσεις που έχει κατά καιρούς δεχθεί περί χρονοτριβών στις διαδικασίες λήψης και υλοποίησης των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments