Διεθνή

Πεσκόφ: “Ούτε και σε μας αρέσει ο Μπόρις Τζόνσον”

Πεσκόφ: “Ούτε και σε μας αρέσει ο Μπόρις Τζόνσον”

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πεσκόφ: "Ούτε και σε μας αρέσει ο Μπόρις Τζόνσον", ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στην είδηση ότι επίκειται παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού

“Ούτε και σε μας αρέσει ο Μπόρις Τζόνσον”, ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στην είδηση ότι επίκειται παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού. “Ούτε εμείς του αρέσουμε” του Βρετανού πρωθυπουργού “ούτε και σε μας αρέσει”, δήλωσε ο εκπρόσωπος o Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι πληροφορίες για επικείμενη παραίτηση του Τζόνσον αφορούν ελάχιστα το Κρεμλίνο, πρόσθεσε, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα “πιο επαγγελματίες” να τον διαδεχθούν στην ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Ελπίζουμε ότι μια μέρα θα έρθουν στην εξουσία στη Βρετανία άνθρωποι που θα είναι πιο επαγγελματίες και πιο ικανοί να παίρνουν αποφάσεις μέσω του διαλόγου”, συνέχισε, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Βρετανία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Γιατί αποφάσισε να παραιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον

Με βάση ανακοίνωση του γραφείου του, ο Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε να παραιτηθεί. Η επίσημη ανακοίνωση της παραιτήσεώς του πρόκειται να γίνει αργότερα, πιθανότατα εντός της ημέρας.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε προηγουμένως απορρίψει επανειλημμένες εκκλήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για υποβολή παραιτήσεως.

Σημαντικό ρόλο στην απόφασή του φαίνεται ότι έπαιξε το γεγονός της μαζικής παραίτησης Υπουργών της Κυβέρνησής του. Πλέον, όμως, οι Συντηρητικοί καλούνται να κινήσουν τις σχετικές εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου Προέδρου, με τους επίδοξους διαδόχους να λαμβάνουν θέσεις μάχης στην κούρσα της διαδοχής.

Πώς εκλέγεται ο νέος αρχηγός των Τόρις

Μόλις παραιτηθεί ένας ηγέτης των Συντηρητικών, ενεργοποιούνται εκλογές για νέο αρχηγό κόμματος. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι υποψήφιοι χρειάζονται την υποστήριξη οκτώ Συντηρητικών βουλευτών για να είναι υποψήφιοι.

Μόλις δηλώσουν όλοι οι υποψήφιοι – εάν υπάρχουν περισσότεροι από δύο υποψήφιοι – οι βουλευτές των Τόρις θα πραγματοποιήσουν μια σειρά ψηφοφοριών μέχρι να μείνουν μόνο δύο.

  • στον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν το 5% των ψήφων για να παραμείνουν στην υποψηφιότητα (σήμερα 18 βουλευτές)
  • στον δεύτερο γύρο, πρέπει να πάρουν το 10% (σήμερα 36 βουλευτές)
  • στους επόμενους γύρους αποκλείεται ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους

Όταν απομένουν δύο βουλευτές, όλα τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος σε όλη τη χώρα – άρα όχι μόνο οι βουλευτές – θα ψηφίσουν για τον νικητή.

Το χρονοδιάγραμμα για κάθε διαγωνισμό αποφασίζεται από την Επιτροπή των Βουλευτών του 1922 και η επιτροπή θα μπορούσε να ψηφίσει για την αλλαγή των κανόνων πριν από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments