Οικονομία

Ενέργεια: Ενεργοποίηση του πλαφόν για τις χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Ενέργεια: Ενεργοποίηση του πλαφόν για τις χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος
Ενέργεια: Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει να είναι σε ισχύ ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει να είναι σε ισχύ ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 11 Ιουλίου και αυτό το εργαλείο θα αποτελέσει το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, που πωλείται μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς.

Γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβη σε δημοσίευση στη Διαύγεια το νόμο, στο οποίο υπάρχουν ορισμένες αποφάσεις. Με την πρώτη να αφορά στο χρόνο κατά τον οποίο τίθεται σε ισχύ ο μηχανισμός και τη δεύτερη να ορίζει τα ανώτατα όρια αποζημιώσεων ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής. Με βάση την πρώτη απόφαση ορίζεται πως ο Προσωρινός Μηχανισμός τίθεται σε ισχύ δύο ημέρες ημέρες μετά τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ.

Σχετικά με τη δεύτερη υπουργική απόφαση για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και τις ΑΠΕ ορίζεται συγκεκριμένη ανώτατη τιμή αποζημίωσης των παραγωγών ρεύματος. Έτσι, για τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς ορίζεται ανώτατη τιμή αποζημίωσης στα 112 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και για τις ΑΠΕ στα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί

Οι ανώτατες τιμές αποζημίωσης των θερμοηλεκτρικών σταθμών θα προκύπτει κάθε μήνα από μαθηματικούς τύπους. Πιο συγκεκριμένα για τις μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη λαμβάνονται υπόψη σταθερά η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων (για τις λιγνιτικές μονάδες) και οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων και φυσικού αερίου (για τις μονάδες αερίου).

Στις λιγνιτικές μονάδες, άλλες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη είναι το Κόστος Εξόρυξης Λιγνίτη, το οποίο λαμβάνεται σταθερό, στα 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ο Μέσος Βαθμός Απόδοσης καθορίζεται στο 0,285, ο Μέσος Συντελεστής Εκπομπών σε 1,38 τόνους ανά Μεγαβατώρα και το Σταθερό Κόστος Λειτουργίας & Συντήρησης σε 22 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Έτσι για τον μήνα Ιούλιο η ανώτατη τιμή αποζημίωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΡΑΕ, ορίστηκε στα 208,29 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στις μονάδες αερίου, οι υπόλοιπες παράμετροι είναι τα Λοιπά Κόστη Αερίου (που ορίζεται στα 3,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), ο Συντελεστής Κατωτέρας Θερμογόνου Δύναμης (ο οποίος είναι 0,90), Μέσος Βαθμός Απόδοσης Μονάδας (0,5 για τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου), ο Μέσος Συντελεστής Εκπομπών (0,38 τόνους ανά Μεγαβατώρα για τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου) και το Σταθερό Κόστος Λειτουργίας & Συντήρησης (8 για τους σταθμούς της συγκεκριμένης τεχνολογίας).

Έτσι για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΡΑΕ, η ανώτατη τιμή αποζημίωσης για τον Ιούλιο ορίστηκε στα 292 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΡΑΕ, η ανώτατη τιμή αποζημίωσης για τον Ιούλιο ορίστηκε στα 408,47 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments