Ελλάδα

Υπουργείο Παιδείας: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια στη Βουλή

Υπουργείο Παιδείας: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια στη Βουλή

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Υπουργείο Παιδείας: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής του, από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής του, από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για “Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Ενίσχυση της Ποιότητας της λειτουργικότητας και της σύνδεσης τους με την κοινωνία”.

Μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία

Υπέρ της αρχής του νέου νομοθετικού πλαισίου, ψήφισε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με την Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Νωρίτερα, το νομοσχέδιο δέχτηκε τόσο τα θετικά σχόλια όσο και τις έντονες διαφωνίες από τους εξωκοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους και εμφανίστηκαν με διαφορετικές προσεγγίσεις, απόψεις και προτάσεις.

Σύστημα διοίκησης και τρόπος εκλογής μελών ΔΕΠ

Επίμαχο, κυρίως, σημείο των διαφορετικών προσεγγίσεων, απόψεων και προτάσεων των φορέων είναι το Σύστημα διοίκησης των δημόσιων πανεπιστημίων και ο νέος τρόπος εκλογής των μελών ΔΕΠ.

Ειδικότερα:

Ο Περικλής Μήτκας,  Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης,  τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, καθώς, όπως είπε, «προσφέρει πολλές δυνατότητες στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων», σημειώνοντας ότι έγιναν δεκτές αρκετές προτάσεις της Αρχής.

«Το νομοσχέδιο κινείται σε τροχιά ανάπτυξης και αναβάθμισης των πανεπιστημίων, ενισχύει το αυτοδιοίκητο, τους δίνει βαθμούς ελευθερίας  και επιτρέπει ενέργειες που μέχρι σήμερα ήταν στη σφαίρα της ουτοπίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε επίσης, «σημαντική πρόκληση και  άλμα προς τα εμπρός την διεθνοποίηση των σπουδών και την πλειάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα γίνονται σε συνεργασία με το εξωτερικό»,  σημειώνοντας παράλληλα ότι, «πρέπει να υπάρχουν όμως και οι έλεγχοι που θα διασφαλίζουν τις υπηρεσίες του ερευνητικού έργου.

Αγνοήθηκαν

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο εκπρόσωπος της Συνόδου των Πρυτάνεων,  Ευάγγελος Διαμαντόπουλος,  υποστηρίζοντας  ότι «αγνοήθηκαν από τον διάλογο τα θεσμικά όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πανεπιστημιακών οργανώσεων, ενώ πολύ μικρό μέρος των προτάσεων των πρυτάνεων έχει ληφθεί υπόψη».

Ο κ. Διαμαντόπουλος, αναγνώρισε, πάντως, ότι υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου που αντιμετωπίζουν πάγια αιτήματα των πανεπιστημίων, όπως η ενίσχυση της εξωστρέφειας τους και η διεθνοποίηση των σπουδών.

Διαφωνία εξέφρασε για τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων, καθώς αλλοιώνει, όπως είπε, τα συμβούλια διοίκησης, καθώς και  για το καθεστώς αξιολόγησης και εξέτασης των φοιτητών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόνοια για θεσμικά αντίβαρα.

Ελέγχων και ελεγχόμενος

«Ο πρύτανης ως πρόεδρος θα είναι και ελέγχων και ελεγχόμενος. Απονευρώνεται τελείως ο ρόλος της Συγκλήτου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Υποστηρικτικός στο νομοσχέδιο, εμφανίστηκε ο Ορέστης Καλογήρου, Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Οργανισμού  Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών, υπογραμμίζοντας ότι «λύνονται τεράστια προβλήματα γραφειοκρατίας και απαράδεκτες καθυστερήσεις που παρήγαγε ο προηγούμενος νόμος».

«Σαφώς και είναι σε θετική κατεύθυνση οι προβλέψεις του νομοσχεδίου. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας  των ελληνικών πανεπιστημίων και η διεθνοποίηση των σπουδών είναι μια μεγάλη τομή για τους έλληνες φοιτητές που σπούδασαν στο εξωτερικό, ενώ είναι απολύτως βέβαιον ότι το κέρδος θα είναι μεγάλο, από την γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης των τίτλων σπουδών και τον επαναπατρισμό του  «brain name» της χώρας», υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments