Διεθνή

Τουρκία: Πρωτοφανής έκρηξη τιμών

Τουρκία: Πρωτοφανής έκρηξη τιμών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τουρκία: Ο πληθωρισμός στη γειτονική μας χώρα μόνο με αυτόν του Σουδάν και της Ζιμπάμπουε ως προς την ανοδική πορεία του, με τις τιμές σε βασικά αγαθά να έχουν φθάνουν σε ιστορικό υψηλό, έτσι ώστε να είναι απλησίαστα στον μέσο καταναλωτή

Ο πληθωρισμός στη γειτονική μας χώρα μόνο με αυτόν του Σουδάν και της Ζιμπάμπουε ως προς την ανοδική πορεία του, με τις τιμές σε βασικά αγαθά να έχουν φθάνουν σε ιστορικό υψηλό, έτσι ώστε να είναι απλησίαστα στον μέσο καταναλωτή.

Πρωταθλητές της αύξησης των τιμών είναι οι μεταφορές (+107,62%) και τα προϊόντα διατροφής (+91,63%), που ωθήθηκαν από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων, των πρώτων υλών και από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας. Όντας πλήρως εξαρτημένη από το εξωτερικό αναφορικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου, η Τουρκία φέρει το κύριο βάρος της αύξησης της τιμής των υδρογονανθράκων και οι πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν θεωρούνται πλέον από «ακατάλληλες» έως «καταστροφικές» από τους αναλυτές της γείτονος. 

Επιπλέον, οι φήμες για στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία συνέβαλαν εδώ και μια εβδομάδα στην περαιτέρω βύθιση του εθνικού νομίσματος που έγραφε την Παρασκευή το πρωί στις 16,49 τουρκικές λίρες για ένα δολάριο. Η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 47,79% της αξίας της σε ετήσια βάση, πλησιάζοντας τα επίπεδα του περασμένου 2021 που οδήγησαν την κρατική παρέμβαση για τη σταθεροποίησή της έναντι των ξένων νομισμάτων.

Ενδεικτική της πληθωριστικής κρίσης είναι οι τιμές βασικών τροφίμων, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται, πλέον, ακόμη και τα φρούτα. Οι τιμές των φρούτων είναι τόσο υψηλές που τις καθιστούν απαγορευτικές ακόμη και για το βαλάντιο των μεγαλομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

Η πληθωριστική κρίση είναι τόσο έντονη, ώστε να βαθαίνει η κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στον Ερντογάν, ο οποίος είναι πια εξαιρετικά προβληματισμένος αναφορικά με την νέα οικονομική πολιτική που καλείται, εκ των πραγμάτων, να χαράξει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments