Οικονομία

Τουρισμός: “Καλπάζουν” οι αφίξεις των τουριστών – “Αγκάθι” οι κενές θέσεις εργασίας

Τουρισμός: “Καλπάζουν” οι αφίξεις των τουριστών – “Αγκάθι” οι κενές θέσεις εργασίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τουρισμός: Ο τουρισμός παραμένει να είναι η μεγαλύτερη και η πιο βαριά βιομηχανία της Ελλάδος, με την αύξηση του κόσμου στα νησιά, αλλά και στην ενδοχώρα, να είναι αρκετά αυξημένη, αλλά οι κενές θέσεις εργασίας φέρνουν "πονοκέφαλο" στους ιδιοκτήτες των μεγάλων ξενοδοχείων

Ο τουρισμός παραμένει να είναι η μεγαλύτερη και η πιο βαριά βιομηχανία της Ελλάδος, με την αύξηση του κόσμου στα νησιά, αλλά και στην ενδοχώρα, να είναι αρκετά αυξημένη και τα έσοδα να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τελείως… ρόδινα, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο “αγκάθι” για τις τουριστικές επιχειρήσεις, που δεν αφήνουν τους ιδιοκτήτες να χαμογελάσουν. Οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που είναι κενές σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας έχουν φέρει μεγάλο πονοκέφαλο στους ceo των μεγάλων ξενοδοχείων, καθώς δεν βρίσκουν άτομα για να στελεχώσουν τα κενά που υπάρχουν.

Παρόλα αυτά υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία παράτησαν τις δουλειές τους για να βρουν κάτι πιο σταθερό αφού η πανδημία επηρέασε και τον τουρισμό. Το πρόβλημα εντείνεται στη χώρα μας αφού οι εργαζόμενοι δεν πηγαίνουν να εργαστούν στα ξενοδοχεία αφού καταγγέλλουν «κακές συνθήκες εργασίας» και «χαμηλή αμοιβή».

Τα ξενοδοχεία στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, πρέπει όμως να δουλέψουν. Και για να γίνει αυτό πρέπει να στελεχωθούν με προσωπικό. Έτσι κυρίως οι μεγάλες ευρωπαϊκές αλυσίδες προσλαμβάνουν εργαζόμενους με ένα απλό βιογραφικό, ακόμη και εάν δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία. Στη Γαλλία για παράδειγμα, τις κενές θέσεις γεμίζουν οι φοιτητές ή οι μετανάστες. Όταν γίνει η πρόσληψη οι νέοι υπάλληλοι περνούν μια ταχύρυθμη εκπαίδευση 6 ωρών και μετά τους ρίχνουν να κολυμπήσουν στα βαθιά.

Στη Γαλλία και την Ισπανία, οι ξενοδόχοι προσπαθούν να δελεάσουν εργαζόμενους να πάνε να εργαστούν στον κλάδο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσφέρουν διάφορα επιπλέον προνόμια, όπως δωρεάν διαμονή, και bonus επί του μισθού.

Ο Gabriel Escarrer διευθύνων σύμβουλος της Ισπανικής εταιρία ξενοδοχείων «Melia» είπε για το πρόβλημα: «Πολλοί εργαζόμενοι αποφάσισαν να μετακινηθούν σε άλλους τομείς, οπότε ξεκινάμε έναν κλάδο από το μηδέν και πρέπει να παλέψουμε για την εξεύρεση εργαζομένων με προσόντα και δεξιότητες»

Πρόβλημα με τις κενές θέσεις εργασίας

Μεγάλο πρόβλημα με τις κενές θέσεις στα ξενοδοχεία αντιμετωπίζει και η χώρα μας. Οι εργαζόμενοι αποφεύγουν να τα στελεχώσουν για δυο λόγους: Α) κακές συνθήκες εργασίας και Β) χαμηλοί μισθοί. Μάλιστα στα τέλη Απριλίου, όταν δηλαδή «στήνεται» το ξενοδοχείο για την τουριστική περίοδο, υπήρχαν περισσότερες από 50 χιλιάδες κενές θέσεις. Ενώ στα νησιά οι επαναπροσλήψεις είχαν αγγίξει μόλις το 10%.

Οι περιοχές που απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους και εντοπίζεται η έλλειψη προσωπικού είναι η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Σε κάθε σεζόν, ειδικά σε Μύκονο και Σαντορίνη, το προσωπικό αλλάζει 2-3 φορές μέσα σε λίγους μήνες μιας και δεν αντέχει τις συνθήκες εργασίας και παραιτείται. Οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και χαμηλές αποδοχές τσακίζουν τους εργαζόμενους. Πρέπει να εργάζονται 7 μέρες την εβδομάδα, 12 ώρες την ημέρα και να αμείβονται με 700 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments