Διεθνή

Σρι Λάνκα: Πυρπόλησαν την πρωθυπουργική κατοικία

Σρι Λάνκα: Πυρπόλησαν την πρωθυπουργική κατοικία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Βυθισμένη στο χάος η Σρι Λάνκα - Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο σπίτι του πρωθυπουργού, μετά την εισβολή στο προεδρικό μέγαρο

Χωρίς τέλος οι συγκρούσεις στη Σρι Λάνκα, όπου μετά την εισβολή χιλιάδων διαδηλωτών στο Προεδρικό Μέγαρο, ακολούθησε η πολιορκία και η πυρπόληση της πρωθυπουργικής κατοικία στο Κολόμπο, γεγονός που υποχρέωσε  σε παραίτηση τον πρωθυπουργό λόγω της δημόσιας οργής για τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την κατοικία, λίγες ώρες αφότου ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα παραιτηθεί όταν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση λόγω μιας επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης, στη μεγαλύτερη ημέρα των διαδηλώσεων που είδαν επίσης πλήθη να εισβάλλουν στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου. Σε ένα βίντεο στα social media, φαίνεται κόκκινος καπνός να υψώνεται στον ουρανό.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε είπε ότι οι διαδηλωτές μπήκαν με το ζόρι στο σπίτι του στο Κολόμπο το βράδυ του Σαββάτου. Δεν είναι άμεσα σαφές εάν ήταν μέσα την ώρα της επίθεσης.

Ορισμένοι διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες και κράνη της Σρι Λάνκα, κολύμπησαν επίσης στην προεδρική πισίνα, σύμφωνα με βίντεο από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι NewsFirst.

Δύο πηγές του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Ρατζαπάκσα απομακρύνθηκε από τις επίσημες εγκαταστάσεις την Παρασκευή για την ασφάλειά του ενόψει της προγραμματισμένης συγκέντρωσης το Σαββατοκύριακο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ωστόσο να μην είναι σίγουρος για το πού βρίσκεται ο πρόεδρος.

Το νησί των 22 εκατομμυρίων ανθρώπων παλεύει κάτω από μια σοβαρή έλλειψη συναλλάγματος που έχει περιορίσει τις βασικές εισαγωγές καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων, βυθίζοντάς το στη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία το 1948.

Πολλοί κατηγορούν για την παρακμή της χώρας τον Πρόεδρο Gotabaya Rajapaksa, καθώς μπερδεύεται με τη βοήθεια από την Ινδία και άλλες χώρες και οι ηγέτες της προσπαθούν να διαπραγματευτούν ένα πρόγραμμα διάσωσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο μεγαλύτερος αδερφός του προέδρου παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον Μάιο μετά από βίαιες διαδηλώσεις που τον οδήγησαν να αναζητήσει ασφάλεια σε ναυτική βάση, ενώ τρεις άλλοι συγγενείς του Ρατζαπάκσα είχαν παραιτηθεί από τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου νωρίτερα.

Ο αντικαταστάτης του, ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, ενημέρωσε τους ηγέτες των κομμάτων ότι είναι πρόθυμος να παραιτηθεί από τη θέση του για να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση όλων των κομμάτων, ανακοίνωσε πριν από λίγο το γραφείο του.

«Σήμερα σε αυτή τη χώρα έχουμε κρίση καυσίμων, έλλειψη τροφίμων, έχουμε τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος να έρχεται εδώ και έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε με το ΔΝΤ. Επομένως, αν φύγει αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρξει άλλη κυβέρνηση», είπε.

Μεγάλο μέρος της οργής του κοινού έχει επικεντρωθεί στην οικογένεια Ρατζαπάκσα, με τους διαδηλωτές να τους κατηγορούν ότι έσυραν τη Σρι Λάνκα στο χάος με κακή διαχείριση και καταγγελίες για διαφθορά και νεποτισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments