Διεθνή

Ουκρανία: Φόβοι για πολλούς εγκλωβισμένους στα ερείπια πολυκατοικίας που χτύπησε ρώσικη ρουκέτα

Ουκρανία: Φόβοι για πολλούς εγκλωβισμένους στα ερείπια πολυκατοικίας που χτύπησε ρώσικη ρουκέτα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει σκοτώσει χιλιάδες, έχει αφήσει ερείπια πόλεις και κωμοπόλεις με περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια Ουκρανούς να εγκαταλείπουν τη χώρα τους

Διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια της πολυκατοικίας στην ανατολική Ουκρανία, αναζητώντας 20 άτομα, ανάμεσά τους ένα παιδί, που υπάρχουν φόβοι ότι παγιδεύτηκαν μετά από ρωσική επίθεση με ρουκέτα στο πενταώροφο κτίριο που σκότωσε 15 ανθρώπους.

Ο αρχηγός του προσωπικού του προέδρου Volodymyr Zelenskiy, Andriy Yermak, δήλωσε ότι η επίθεση στην πόλη Chasiv Yar στην περιοχή του Ντόνετσκ ήταν «άλλη μια τρομοκρατική επίθεση» και η Ρωσία πρέπει να χαρακτηριστεί ως κράτος – χορηγός της τρομοκρατίας.

Οι διασώστες χρησιμοποίησαν έναν γερανό για να σηκώσουν μια πλάκα από σκυρόδεμα και τα χέρια τους για να σκάψουν μέσα στα συντρίμμια την Κυριακή, ενώ κάτοικοι που επέζησαν από την επίθεση το απόγευμα του Σαββάτου ανέσυραν προσωπικά αντικείμενα και διηγήθηκαν τις προσωπικές ιστορίες για το πώς γλίτωσαν.

Μια γυναίκα εθεάθη να βγαίνει από το κατεστραμμένο κτίριο κρατώντας μια σιδερώστρα κάτω από το μπράτσο της, μια ομπρέλα και μια πλαστική σακούλα για ψώνια. Άλλοι απλώς παρακολούθησαν τις προσπάθειες διάσωσης, φοβούμενοι τα χειρότερα καθώς απομακρύνονταν οι νεκροί.

Η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει σκοτώσει χιλιάδες, έχει αφήσει ερείπια πόλεις και κωμοπόλεις με περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια Ουκρανούς να εγκαταλείπουν τη χώρα τους.

Αγώνας για εδάφη

Η Ρωσία εγκατέλειψε μια πρόωρη προέλαση προς την πρωτεύουσα Κίεβο ενόψει της σκληρής αντίστασης που ενισχύθηκε από τα δυτικά όπλα.

Η στρατιωτική της εκστρατεία επικεντρώνεται τώρα στο νότο και στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, η οποία αποτελείται από τις επαρχίες Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ. Το Κρεμλίνο θέλει να παραδώσει τον έλεγχο αυτής της βιομηχανικής εστίας στους φιλορώσους αυτονομιστές που έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους από το Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ουκρανικές θέσεις κοντά στην πόλη Σλόβιανσκ στο Ντόνετσκ, αλλά αναγκάστηκαν να αποσυρθούν, ανακοίνωσε την Κυριακή ο ουκρανικός στρατός.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται κοντά στο χωριό Μπιλοχόριβκα, περίπου 50 χιλιόμετρα  ανατολικά του Σλοβιάνσκ.

Η Ρωσία «βομβαρδίζει τους γύρω οικισμούς, πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές, αλλά εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να καταλάβει γρήγορα ολόκληρη την περιοχή του Λουγκάνσκ», είπε στο Telegram.

Η Ρωσία διεκδίκησε τον έλεγχο ολόκληρης της επαρχίας Λουγκάνσκ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της κατέστρεψαν δύο υπόστεγα κοντά στην πόλη Kostyantynivka του Ντονέτσκ που κρατούσαν τα αμερικανικά οβιδοβόλα M777, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί για να βομβαρδίσουν κατοικημένες περιοχές του Ντόνετσκ.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούνται αυτονομιστές αξιωματούχους να δήλωσαν την Κυριακή ότι ο στρατός της Ουκρανίας βομβαρδίζει το Ντονέτσκ χρησιμοποιώντας πυροβολικό 155 χιλιοστών του ΝΑΤΟ , τραυματίζοντας δύο κατοίκους.

Ωστόσο, οι πληροφορίες από τα πεδία των μαχών δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Στο νότο, οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους και πυροβολικό εναντίον ρωσικών θέσεων, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών πυρομαχικών στην περιοχή Chornobaivka, δήλωσε η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας.

Το Κίβεο κάλεσε τους άμαχους της νότιας Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή, καθώς ετοιμάζει αντεπίθεση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments