Ελλάδα

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της Όμικρον 5

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της Όμικρον 5
Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι διαφαίνεται η κορύφωση του κύματος, στο διάστημα μεταξύ 15-25 Ιουλίου

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν όσοι νοσούν από κορωνοϊο και συγκεκριμένα από τη μετάλλαξη Όμικρον 5, σταχυολόγησε ο καθηγητής  πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης,

Τα συμπτώματα

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα που αναφέρεται από τους ασθενείς, είναι ο πόνος στη μέση και στα πόδια αλλά και γενικότερα μυϊκοί πόνοι σε αρθρώσεις και κόκαλα. «Πολλοί αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ανέβουν τα σκαλιά», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Παράλληλα είπε ότι κάποιοι εκδηλώνουν πυρετό για 3 ημέρες ή έχουν έντονο πονοκέφαλο. Ωστόσο, ο καθηγητής τόνισε ότι ελλείπουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον πνεύμονα.

«Έχω παρακολουθήσει 200 περιστατικά τον τελευταίο μήνα και η εντύπωση μου είναι ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά από άποψη συμπτωματολογίας. Τα συμπτώματα είναι ναι μεν ενοχλητικά, αλλά παροδικά. Ελάχιστοι είχαν εκδηλώσει μια μικρή πνευμονία. Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα στους πνεύμονες, οι εισαγωγές είναι άνθρωποι που έχουν άλλα νοσήματα τα οποία επιβαρύνονται και από τη μόλυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Πότε περιμένουμε κορύφωση

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι έχει αρχίσει να διαφαίνεται η κορύφωση του κύματος, η οποία, βάσει των επιδημιολογικών μοντέλων, όπως είπε, υπολογίζεται στο διάστημα 15-25 Ιουλίου. «Κατά μέσο όρο θα δούμε 20-22 χιλιάδες κρούσματα εκείνο το διάστημα», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.

Ανέφερε ότι ξεκινά η σταδιακή αποκλιμάκωση σε πολλές περιφερειακές ενότητες στη χώρα που «έβρασαν από τα κρούσματα», όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Ηράκλειο, καθώς ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει πέσει κάτω από τη μονάδα, το οποίο, όπως είπε, σημαίνει ότι υπάρχει ύφεση.

Ωστόσο, δήλωσε ότι τα κρούσματα θα παραμείνουν ψηλά και τον Αύγουστο, καθώς οι κοινωνικές συνθήκες «δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία». Χαρακτήρισε «θερμό» το καλοκαίρι από πλευράς κρουσμάτων, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, κυρίως στις ΜΕΘ.

Τέλος, για τη νέα παραλλαγή «Κένταυρος» του κορωνοϊού, δήλωσε πως είναι πολύ συγγενής και «δίδυμη αδερφή» με την Όμικρον 2, η οποία μπορεί να επικρατήσει, βάσει των χαρακτηριστικών της, χωρίς όμως αυτό να είναι σίγουρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments