Διεθνή

Επισιτιστική κρίση: Βήμα προόδου στις συνομιλίες για την εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας

Επισιτιστική κρίση: Βήμα προόδου στις συνομιλίες για την εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: trtworld

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την Τετάρτη ότι μια συμφωνία θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα

 Η Ουκρανία, τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία χαιρέτησαν την πρόοδο στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη που στοχεύουν στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας που μπλοκάρει η Ρωσία και στη μείωση του κινδύνου της πείνας που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια, αλλά το τέλος του πολέμου βρίσκεται μακριά, καθώς συνεχίζονταν οι σφοδροί βομβαρδισμοί.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την Τετάρτη ότι μια συμφωνία θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα. Η Άγκυρα θα διασφαλίσει την ασφάλεια των αποστολών κατά τη διέλευση και τα μέρη θα ελέγχουν από κοινού τα φορτία σιτηρών στα λιμάνια.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά πριν οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.

«Είδαμε ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός», είπε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. «Χρειαζόμαστε ακόμη πολλή καλή θέληση και δεσμεύσεις από όλα τα μέρη», είπε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος αργά το βράδυ της Τετάρτης: “Η ουκρανική αντιπροσωπεία μου ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος. Τις επόμενες ημέρες θα συμφωνήσουμε για τις λεπτομέρειες με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ”.

Η Τουρκία και η Ουκρανία δήλωσαν ότι θα δημιουργηθεί κοινό κέντρο συντονισμού με τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη.

«Το καθήκον της θα είναι να διεξάγει γενική παρακολούθηση και συντονισμό της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε στο Twitter ο αρχηγός του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου, Andriy Yermak.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έκανε αμέσως σχόλιο.

Εκτός από μεγάλος παγκόσμιος προμηθευτής σιταριού, η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού και ηλιέλαιου.

Μια συμφωνία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια, ιδίως μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, και για τη σταθεροποίηση των αγορών.

Ωστόσο, ο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος» μέχρι να γίνουν ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Αρκετές πόλεις της Ουκρανίας ανέφεραν σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ήταν νωρίτερα αρνητικός για τις προοπτικές ειρήνης

Η Ουκρανία και η Δύση έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι επιδεινώνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία, λέγοντας ότι αρνείται να αφαιρέσει νάρκες που σκόρπισε γύρω από την ακτογραμμή της για να προστατευθεί από τη ρωσική επίθεση και που απειλούν τη ναυτιλία.

Το Κρεμλίνο λέει επίσης ότι οι δυτικές κυρώσεις δυσκολεύουν τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει και να ασφαλίσει τις δικές της θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε τον Πιότρ Ιλίτσεφ, επικεφαλής του τμήματος διεθνών οργανισμών στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ότι η Ρωσία ήθελε να ελέγξει και να επιθεωρήσει η ίδια τα πλοία σιτηρών για να αποκλείσει το λαθρεμπόριο όπλων.

Πριν ανακοινωθεί η πρόοδος, διπλωμάτες είπαν ότι το υπό συζήτηση σχέδιο περιελάμβανε ουκρανικά πλοία που καθοδηγούσαν πλοία σιτηρών μέσα και έξω από τα ναρκοθετημένα  ύδατα. Η Ρωσία συμφωνεί σε ανακωχή κατά τη μεταφορά των αποστολών και η Τουρκία – με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών – επιθεωρεί πλοία για να κατευνάσει τους ρωσικούς φόβους για λαθρεμπόριο όπλων.

Το RIA επικαλέστηκε διπλωματική πηγή που δεν κατονομάζεται να αναφέρει ότι τα αιτήματα της Ρωσίας περιλαμβάνουν την άρση των «εμποδίων στις εξαγωγές» που δημιουργούνται από τις κυρώσεις, επικαλούμενη τους τομείς «της ναυτιλιακής ασφάλισης, της επιμελητείας, των υπηρεσιών μεταφορών και των τραπεζικών εργασιών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments