Ελλάδα

Φωτιά στην Κρήτη: Πύρινη κόλαση στο Ρέθυμνο – Τεράστιος ο κίνδυνος για μεγαλύτερα μέτωπα

Φωτιά στην Κρήτη: Πύρινη κόλαση στο Ρέθυμνο – Τεράστιος ο κίνδυνος για μεγαλύτερα μέτωπα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Φωτιά στην Κρήτη: Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ενώ τo ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο βρίσκονται σε ετοιμότητα, το ίδιο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την Πολιτική Προστασία

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης  εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για σήμερα Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης, είναι στο 4 δηλαδή πολύ υψηλός.

Όπως αναφέρει, όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στο σχεδιασμό μας για την λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Μάλιστα στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται προς τους πολίτες η απαγόρευση καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών και την απαγόρευση χρήσης ψησταριών και οποιασδήποτε χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και η προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν ορισθεί με σχετικές αποφάσεις.

Από την απαγόρευση όπως επισημαίνεται, εξαιρούνται τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης. To ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο βρίσκονται σε ετοιμότητα, το ίδιο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την Πολιτική Προστασία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί ενώ υπάρχει μεγάλη συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα του ΟΤΑ, πεζοπόρα τμήματα εθελοντών, τον Ερυθρό Σταυρό και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους ώστε να μη μπουν οι φωτιές στα χωριά.

Δύσκολη νύχτα, εντολή για εκκένωση έξι οικισμών

Το βράδυ της Παρασκευής εκκενώθηκαν τα χωριά Σαχτούρια, Κρύα Βρύση και Άγιος Γιώργης με εντολή που δόθηκε από το δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και τους υπεύθυνους από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις, με τη δύση του ηλίου, και τώρα μόνο οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγώνα με αντίπαλο τους πέρα από τις φλόγες να έχουν και τις ριπές ανέμου οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάνε στα 70 χλμ την ώρα σύμφωνα και με το εθνικό αστεροσκοπείο.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία. Η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες. Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν κυρίως από τους καπνούς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με νέα περιφερειακές δυνάμεις ενώ ΟΤΑ, ερυθρός σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να προστατέψουν περιουσίες αποκόπτοντας όσο αυτό είναι δυνατό την προέλαση της φωτιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments