Διεθνή

Βρετανία: Δεν θέλει τον Σουνάκ ο Τζόνσον – “Υποστηρίξτε όποιον θέλετε εκτός από εκείνον”

Βρετανία: Δεν θέλει τον  Σουνάκ ο Τζόνσον – “Υποστηρίξτε όποιον θέλετε εκτός από εκείνον”

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Βρετανία: Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να δήλωσε πρόσφατα πως δε θα δηλώσει ανοιχτά τον ποιον θέλει για αρχηγό του Συντηρητικού κόμματος, αλλά σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου δε θέλει τον Ρίσι Σουνάκ να κερδίσει την κούρσα της διαδοχή του

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να δήλωσε πρόσφατα πως δε θα δηλώσει ανοιχτά τον ποιον θέλει για αρχηγό του Συντηρητικού κόμματος, αλλά σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου δε θέλει τον Ρίσι Σουνάκ να κερδίσει την κούρσα της διαδοχή του.

“Ο Τζόνσον προτρέπει τους ηττημένους υποψήφιους των Συντηρητικών να υποστηρίξουν τους αντιπάλους του Σουνάκ”, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, τονίζοντας πως θα ήθελε να κερδίσει την πρωθυπουργία η Λιζ Τρας.

«Υποστηρίξτε όποιον θέλετε εκτός από τον Ρίσι Σουνάκ», είναι το μήνυμα που στέλνει με διακριτικότητα στα μέλη των Συντηρητικών ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, λίγες ώρες πριν διεξαχθεί η πρώτη τηλεμαχία με τους πέντε υποψηφίους των Τόρις που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος.

Ο Τζόνσον «προτρέπει τους ηττημένους υποψήφιους των Συντηρητικών να υποστηρίξουν τους αντιπάλους του Σουνάκ» και ολόκληρη η ομάδα της Ντάουνινγκ Στριτ «τρέφει μίσος για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, χρεώνοντάς του την παραίτηση του πρωθυπουργού», αναφέρουν πηγές στον βρετανικό Τύπο.

Αν και δημοσίως ο Τζόνσον έχει υποστηρίξει ότι δεν θα αποκαλύψει τον υποψήφιο που προτιμά για την ηγεσία των Τόρις, πηγές δήλωσαν στους «Times» ότι έχει ήδη δώσει «γραμμή» προκειμένου ο ινδικής καταγωγής Ρίσι Σουνάκ, ο νικητής των δύο γύρων, να τεθεί εκτός κούρσας στις επόμενες ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Τζόνσον θα ήθελε να κερδίσει την ηγεσία των Συντηρητικών και εν συνεχεία την πρωθυπουργία της χώρας η Λιζ Τρας, η «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας, όπως αποκαλούν πολλά βρετανικά ΜΜΕ, την υπουργό Εξωτερικών. Ωστόσο, ο Τζόνσον δεν θα είχε πρόβλημα να τον διαδεχτεί και η πρώην υπουργός Άμυνας, Πένι Μόρντοντ.

Μέχρι τώρα, ο Σουνάκ παραμένει φαβορί για την ηγεσία των Συντηρητικών. Όπως στον πρώτο έτσι και στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, ήρθε πρώτος. Χθες συγκέντρωσε 101 ψήφους. Το φαβορί των γραφείων στοιχημάτων και πρώην Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή του και πλέον έχει αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές του να είναι ένας από τους δύο τελικούς διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών.

Δεύτερη ήρθε το φαβορί των δημοσκοπήσεων, πρώην υπουργός Άμυνας Πένι Μόρντοντ, με 83 ψήφους και τρίτη η αγαπημένη της δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών, η Υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, με 64 ψήφους. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η νεαρή και όχι πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό Υφυπουργός Τοπικής Διακυβέρνησης, Πίστεως και Κοινοτήτων, Kέμι Μπέιντενοκ με 49 ψήφους. Και στην πέμπτη θέση, ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, Τομ Τουγκενχατ, με 32 ψήφους.

Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η εκλογική διαδικασία εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών. Κάθε βουλευτής από τους 358 του κόμματος, για μια ακόμη φορά, με μυστική ψηφοφορία, θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει έναν υποψήφιο. Όποιος από αυτούς έρθει τελευταίος, φεύγει από την κούρσα διαδοχής.

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί ώστε το αργότερο μέχρι τις 21 Ιουλίου, οπότε κλείνει το κοινοβούλιο για τις καλοκαιρινές διακοπές, να έχουν απομείνει μόνο δύο υποψήφιοι. Αυτοί θα ξεκινήσουν άμεσα την προεκλογική τους εκστρατεία απευθυνόμενοι στα περίπου 160.000 μέλη του κόμματός τους τα οποία με επιστολική ψήφο θα επιλέξουν τον επόμενο αρχηγό των Συντηρητικών, που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί με το άνοιγμα της Βουλής των Κοινοτήτων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στις 5 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments