Διεθνή

Μεγάλη Βρετανία: Ρεκόρ 40 ετών πληθωρισμού στο 9,4% τον Ιούνιο

Μεγάλη Βρετανία: Ρεκόρ 40 ετών πληθωρισμού στο 9,4% τον Ιούνιο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μεγάλη Βρετανία: Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή αυξήθηκε και πάλι στη Βρετανία τον Ιούνιο σε ετήσιο ποσοστό 9,4%

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή αυξήθηκε και πάλι στη Βρετανία τον Ιούνιο σε ετήσιο ποσοστό 9,4%. Πρόκειται για το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού από τις αρχές του 1982, σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τις πιθανότητες για μία μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη, αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) τον επόμενο μήνα.

Μία δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων που πραγματοποίησε το Reuters επικεντρώθηκε σε ποσοστό πληθωρισμού 9,3% έναντι 9,1% τον Μάιο.

Η τελευταία αύξηση σημαίνει ότι η Βρετανία είχε το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού τον Ιούνιο, μεταξύ των υπολοίπων κρατών-μελών της ομάδας G7. Παρόλο, που τόσο ο Καναδάς, όσο και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει το ποσοστό πληθωρισμού για τον μήνα Ιούνιο, δεν αναμένεται ότι θα πλησιάσουν κοντά στο επίπεδο αύξησης των τιμών που καταγράφηκε στη Βρετανία.

Η BoE έχει προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού πέντε φορές από τον Δεκέμβριο, καθώς προσπαθεί να σταματήσει την αύξηση του πληθωρισμού, ώστε να μην εδραιωθεί στην βρετανική οικονομία, ενώ αναμένεται ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και πάλι τον Αύγουστο, κατά τη συνεδρίαση για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.

Συντηρητικοί: Και τώρα οι τρεις τους

Τελείωσε και η προτελευταία ψηφοφορίας για την ανάδειξη του διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών και η κάλπη έκρυβε – για πολλοστή φορά στην ιστορία των Τόρηδων – την έκπληξή της.

Ο Ρίσι Σούνακ ήρθε πρώτος, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί, αλλά στη δεύτερη θέση σκαρφάλωσε η Πέννυ Μόρνταν, με την Λιζ Τρας να την ακολουθεί κατά πόδας. Ο Σούνακ συγκέντρωσε 118 ψήφους, η Π. Μόρνταν 92 και η Λ. Τρας 86.

Εκτός έμεινε η Μπάντενοχ με 59 ψήφους. Αλλά πρόκειται για πραγματικά πολύτιμες ψήφους, αφού αυτές λογικά θα κρίνουν το ποια κυρία θα περάσει στον τελικό μαζί με τον Σούνακ, ο οποίος καλό είναι να αντιμετωπίζεται ως βέβαιος για τον τελευταίο και πιο κρίσιμο γύρο.

Ως προς τη διαδικασία εκλογής, οι βουλευτές των Τόρηδων ψηφίζουν τους υποψηφίους σε επαναλαμβανόμενες κυκλικές ψηφοφορίες, όπου σε κάθε μία αποκλείεται ο τελευταίος μέχρι να μείνουν δύο. Εν συνεχεία, αυτοί οι δυο οδεύουν σε διαδικασία εκλογής από τη βάση των μελών του κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments