Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Εν αναμονή της επαναλειτουργίας του Nord Stream 1 η Ευρώπη

Ενεργειακή κρίση: Εν αναμονή της επαναλειτουργίας του Nord Stream 1 η Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: socialeurope

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η επαναλειτουργία του Nord Stream 1 - Οι πληροφορίες θέλουν να γίνεται η επανεκκίνηση, αλλά με μειωμένες τις ροές έως 40%

Η Ευρώπη βρίσκεται σε οργή για την επανεκκίνηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 από τη Ρωσία, αφού η ετήσια συντήρηση πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, με τις κυβερνήσεις να προετοιμάζονται για πιθανές περαιτέρω περικοπές της προσφοράς.

Μια προγραμματισμένη διακοπή στον μεγαλύτερο ενιαίο αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 06:00 CET (04:00 GMT) στις 21 Ιουλίου. Μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως φυσικού αερίου κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα .

Εάν η διακοπή παραταθεί, ο φορέας εκμετάλλευσης Nord Stream AG θα πρέπει να το καταστήσει σαφές στον ιστότοπό του, όπου η ενότητα ροών θα υποδεικνύει είτε επανέναρξη λειτουργίας , είτε μηδενικό αέριο.

Το Nord Stream 1 τα τελευταία δύο χρόνια επανέλαβε εγκαίρως τις παραδόσεις φυσικού αερίου μετά τη συντήρηση που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι.

Αυτόν τον Ιούλιο, η καθυστέρηση του σέρβις μία τουρμπίνας στον Καναδά και η δήλωση ανωτέρας βίας της Gazprom στους Ευρωπαίους πελάτες, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την παράδοση λόγω εξαιρετικών περιστάσεων, έχει εγείρει ανησυχίες για παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας.

Το Reuters ωστόσο αποκάλυψε επικαλούμενο πηγές  ότι οι ροές είναι πιθανό να επανεκκινήσουν αλλά μειωμένες κατά 40%.

Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει ότι ο αγωγός θα ξαναρχίσει στο 30% περίπου της χωρητικότητας βάσει υποψηφιοτήτων ή αιτημάτων για φυσικό αέριο στο Lubmin, όπου ο Nord Stream 1 φτάνει στη Γερμανία.

Οι ροές φυσικού αερίου με μειωμένη δυναμικότητα θα εξακολουθούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τη διατάραξη των σχεδίων αποθήκευσης της Ευρώπης και την επιδείνωση της κρίσης φυσικού αερίου που έχει προκαλέσει έκτακτα μέτρα από τις κυβερνήσεις και επώδυνα υψηλούς λογαριασμούς για τους καταναλωτές.

Καθώς η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς πόρους της ως όπλο, ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η Γερμανία, έχουν πει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην παράδοση της επισκευασμένης τουρμπίνας θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία το πρόσχημα για να παρατείνει τη συντήρηση.

Η Ρωσία επιμένει ότι είναι αξιόπιστος προμηθευτής και απορρίπτει τις δυτικές κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί ενέργεια για να εκβιάσει την Ευρώπη. Κατηγορεί επίσης τη Δύση για την υποστήριξή της στην Ουκρανία ότι διεξάγει οικονομικό πόλεμο εναντίον της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Center for Research and Clean Air που εδρεύει στη Φινλανδία, η Ρωσία κέρδισε 24 δισεκατομμύρια ευρώ από έσοδα φυσικού αερίου αγωγών τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου-3 Ιουνίου).

Και για την Ευρώπη, το οικονομικό διακύβευμα είναι υψηλό.

Περίπου το 32% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία, το 90% της οποίας γίνεται μέσω αγωγών. Η Ρωσία εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή αγορά, με το 82% των εξαγωγών φυσικού αερίου της  να προορίζονται για την ήπειρο, δήλωσαν αναλυτές της Barclays.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι η πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εάν συνδυαστεί με έναν κρύο χειμώνα, θα μπορούσε να μειώσει το μέσο ΑΕΠ της ΕΕ έως και 1,5% εάν οι χώρες δεν προετοιμαστούν εκ των προτέρων.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η πλήρης αποκοπή ήταν «ένα πιθανό σενάριο», καθώς η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ πρότεινε έναν εθελοντικό στόχο για τα κράτη μέλη να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments