Πολιτισμός

Οι ιταλικές αρχές απέκλεισαν τον πίνακα M. Gentileschi από τη δημοπρασία στη Βιέννη

Οι ιταλικές αρχές απέκλεισαν τον πίνακα M. Gentileschi από τη δημοπρασία στη Βιέννη

Πηγή Φωτογραφίας: Wikimedia Commons

Η Gentileschi είναι γνωστή  για την πρωτοπορία της ως γυναίκα καλλιτέχνης που εργάζεται σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα.

Οι αρχές στην Ιταλία εμπόδισαν έναν βιεννέζικο οίκο δημοπρασιών να πουλήσει έναν πίνακα της καλλιτέχνιδας του 17ου αιώνα Artemisia Gentileschi. Η μονάδα των Carabinieri που επιβλέπει τα εγκλήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική ιδιοκτησία ισχυρίζεται ότι δύο πωλητές, των οποίων οι ταυτότητες δεν έχουν αποκαλυφθεί, κατέγραψαν δόλια το έργο ως ζωγραφισμένο από έναν ανώνυμο οπαδό του Gentileschi.

Με τίτλο Caritas Romana, η σκηνή προέρχεται από την ιστορία του Ρωμαίου ιστορικού του πρώτου αιώνα Valerio Massimo για μια γυναίκα που ονομάζεται Pero που θηλάζει κρυφά τον φυλακισμένο πατέρα της, Cimon, ο οποίος πεθαίνει από την πείνα.Η κίνηση απόκρυψης της πραγματικής απόδοσης του έργου, το οποίο οι αρχές πιστεύουν ότι ζωγράφισε η ίδια η γνωστοποιούμενη πλέον παλιά μαέστρος, επέτρεψε στους εμπόρους να προμηθευτούν άδεια εξαγωγής από το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού για το έργο.

Η Gentileschi είναι γνωστή  για την πρωτοπορία της ως γυναίκα καλλιτέχνης που εργάζεται σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα. Κόρη του ζωγράφου Orazio Gentileschi, δημιούργησε μια καριέρα ως καλλιτέχνης από την ηλικία 20 ετών και έγινε γνωστή για ένα στυλ επηρεασμένο από τον Caravaggio. Μέσα στην άνοδό της, στα 18 της, επέζησε από σεξουαλική επίθεση από τον μέντορά της και από μια εξαιρετικά δημόσια δίκη στη Ρώμη.

Πολλοί από τους καμβάδες της απεικονίζουν θέματα από βιβλικά και μυθολογικά επεισόδια. Η Gentileschi συχνά τονίζει τα δεινά των γυναικών σε όλες τις σκηνές της, καθιστώντας τες να κρατούν όπλα ή να ενεργούν ως άμυνα ενάντια σε άνδρες ανταγωνιστές.

Η ιταλική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την απόπειρα πώλησης του πίνακα το 2020. Οι αρχές λένε ότι το έργο τέχνης εκτιμάται σε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ (2 εκατομμύρια δολάρια).

Η εκτιμώμενη αξία για τον τρέχοντα πίνακα τον καθιστά έναν από τους πιο πολύτιμους που της αποδίδονται. Το τρέχον ρεκόρ δημοπρασίας της είναι 5,3 εκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκε για τον αχρονολόγητο καμβά της Lucretia το 2019

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments