Διεθνή

Al Jazeera: Ποιο είναι το σχέδιο της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο;

Al Jazeera: Ποιο είναι το σχέδιο της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η ΕΕ προέτρεψε τα κράτη μέλη να μειώσουν η χρήση φυσικού αερίου κατά 15%  μέχρι τον Μάρτιο, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει να προμηθεύει την πηγή ενέργειας στο μπλοκ τους επόμενους μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών – μελών προετοιμάζεται για ένα χειμώνα, με μειωμένη ενεργειακή κάλυψη, πρώτα και κύρια λόγω της στάσης της Ρωσίας του Πούτιν. Η χρήση του φυσικού αερίου προβλέπεται μειωμένη κατά 15%, αν και τα κεντρικά όργανα της ΕΕ καλούνται να πείσουν πολιτικές ηγεσίες και λαούς.

Η ΕΕ προέτρεψε τα κράτη μέλη να μειώσουν η χρήση φυσικού αερίου κατά 15%  μέχρι τον Μάρτιο, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει να προμηθεύει την πηγή ενέργειας στο μπλοκ τους επόμενους μήνες.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει ήδη περιορίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου –που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροδότηση εργοστασίων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση κατοικιών– στην ΕΕ, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς οι σχέσεις της με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί απότομα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους την ίδια περίοδο κατά την περίοδο 2016-2021. Η πρόταση χρειάζεται έγκριση από την ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ –τουλάχιστον το 72% των 27 κρατών μελών της, άρα 19 ή περισσότερα– για να «περάσει». Θα ψηφιστεί στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ένωσης στις 26 Ιουλίου.

Η ΕΕ ενεργεί επειδή ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου για να ασκήσει σοβαρή οικονομική και πολιτική πίεση στα κράτη μέλη του μπλοκ τον ερχόμενο χειμώνα, εμβαθύνοντας την ενεργειακή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Ρωσία έχει ήδη μειώσει σημαντικά τις προμήθειες, περικόπτοντας τις προμήθειες σε πολλά κράτη μέλη –μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Φινλανδία– λόγω της άρνησής τους να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου οι πληρωμές για το φυσικό αέριο να γίνονται σε ρούβλια.

Επίσης, μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στο 40% της χωρητικότητας τον περασμένο μήνα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «εκβιάζει το μπλοκ» και «χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο». Προειδοποίησε, ακόμη, τα κράτη μέλη ότι θα έπρεπε να προετοιμαστούν για μια «ενδεχόμενη πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου» και τα κάλεσε να εξοικονομήσουν προμήθειες, προκειμένου να επιταχύνουν την πλήρωση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων εν αναμονή των «πιθανών» περικοπών.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο αίτημα για ολόκληρη την ΕΕ – αλλά είναι απαραίτητο να μας προστατέψουμε εαυτούς μα», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Τη Δευτέρα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε  την ΕΕ να προετοιμαστεί για το χειρότερο, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας για την αξιοπιστία του. «Η Ευρώπη είναι πλέον αναγκασμένη να λειτουργεί σε μια συνεχή κατάσταση αβεβαιότητας σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια πλήρη διακοπή», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, που πρόσθεσε: «Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμαστούν για αυτήν την πιθανότητα τώρα για να αποφύγουν την πιθανή ζημιά που θα προέκυπτε από μια ασύνδετη και αποσταθεροποιητική απάντηση». Συμπλήρωσε, δε, ότι «αυτός ο χειμώνας θα μπορούσε να γίνει μια ιστορική δοκιμασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης – μια που δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει – με επιπτώσεις πολύ πέρα ​​από τον ενεργειακό τομέα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments