Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση: Επιδιώκει να ρίξει φως στο τούνελ της ενεργειακής αβεβαιότητας

Ευρωπαϊκή Ένωση: Επιδιώκει να ρίξει φως στο τούνελ της ενεργειακής αβεβαιότητας
Nέα συμβιβαστική πρόταση προσπαθεί να βρει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Nέα συμβιβαστική πρόταση προσπαθεί να βρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για εξοικονόμηση αερίου, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο της Κομισιόν για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.

Όπως μεταδίδει η DW, κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η τσεχική προεδρία της ΕΕ βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους μόνιμους αντιπρόσωπους των κρατών μελών, ώστε να παρουσιάσει στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην λήψη απόφασης.

Όλες οι χώρες συμφωνούν με τον επείγοντα χαρακτήρα της πρότασης της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία στο πιθανό ενδεχόμενο ξαφνικής διακοπής της ροής από τη Ρωσία. Ωστόσο πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, διαφωνούν με την οριζόντια μείωση του 15% που προτείνει για όλα τα κράτη μέλη η Επιτροπή, καθώς στο να έχει η ίδια τη δυνατότητα να μετατρέπει από εθελοντική σε δεσμευτική την μείωση της κατανάλωσης, σε περίπτωση ακραίων καταστάσεων, κάτι που δεν αρέσει σε πολλά κράτη μέλη.

Η λύση της Νιγηρίας

Η ΕΕ εισάγει το 14% των συνολικών της προμηθειών LNG από τη Νιγηρία και υπάρχει πιθανότητα να υπερδιπλασιαστεί η ποσότητα αυτή, μεταδίδει το Reuters. Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία περιορίζεται από κλοπές και βανδαλισμούς αγωγών, αφήνοντας τον τερματικό σταθμό της παραγωγού φυσικού αερίου Nigeria LNG Ltd να λειτουργεί με δυναμικότητα 60%. «Εάν μπορέσουμε να φτάσουμε πάνω από το 80%, σε εκείνο το σημείο, μπορεί να υπάρχει επιπλέον LNG που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο για spot φορτία που θα έρθουν στην Ευρώπη», είπε ο Μπάλντουιν.

Πέρυσι, η Νιγηρία εξήγαγε 23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στην ΕΕ, αλλά ο αριθμός μειώνεται με τα χρόνια. Το 2018 το μπλοκ αγόρασε 36 bcm LNG από τη ν αφρικανική χώρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments