Διεθνή

Κομισιόν: Χτύπησε “καμπανάκι” στην Ουγγαρία να συμμορφωθεί για το ζήτημα του Κράτους Δικαίου

Κομισιόν: Χτύπησε “καμπανάκι” στην Ουγγαρία να συμμορφωθεί για το ζήτημα του Κράτους Δικαίου

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Πέραν του χρονικού αυτού τελεσιγράφου θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις της Ένωσης να προχωρήσουν στην αναστολή της χορήγησης σημαντικών κονδυλίων προς την Βουδαπέστη, από τον προϋπολογισμό του 2021-2027.

“Καμπανάκι” έκρουσε η Κομισιόν στην Ουγγαρία προκειμένου να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της. Ειδικότερα τελική χρονική διορία ενός μήνα έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ουγγαρία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις που υπάρχουν από την πλευρά της Ευρώπης για τις διατάξεις περί Κράτους Δικαίου. Πέραν του χρονικού αυτού τελεσιγράφου θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις της Ένωσης να προχωρήσουν στην αναστολή της χορήγησης σημαντικών κονδυλίων προς την Βουδαπέστη, από τον προϋπολογισμό του 2021-2027.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το χρονικό τελεσίγραφο είναι τμήμα της διαδικασίας που έχει οριστεί προκειμένου τα κοινοτικά συμφέροντα της Ένωσης να προστατεύονται από παραβιάσεις στο πεδίο του Κράτους Δικαίου από κάποιο από τα κράτη μέλη. Η εκκίνηση της διαδικασίας κατά της Ουγγαρίας ξεκίνησε τον Απρίλιο και μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή της χορήγησης προς τη χώρα περίπου 21 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Τι θα συμβεί αν στερηθεί τα κονδύλια

Αν η Βουδαπέστη στερηθεί τα κονδύλια αυτά θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την οικονομία της και μάλιστα σε ένα δύσκολο χρονικό διάστημα, δεδομένου πως θα έρθουν να προστεθούν στα 5,8 δισ. ευρώ που έχουν ήδη «παγώσει» οι Βρυξέλλες από το μερίδιο της Ουγγαρίας στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει στο παρελθόν απορρίψει τους προβληματισμούς που έχουν εκφράσει οι Ευρωπαίοι (όπως και οι ΗΠΑ) για το καθεστώς της διαφθοράς στη χώρα του. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εμφανιστεί πιο πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις Βρυξέλλες και να αντιμετωπίσουν κάποια από τα θέματα που τους έχουν τεθεί, προκειμένου να μην βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να στερηθούν κι άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments