Αθλητισμός

UEFA: Αντιδράσεις για το… φρένο στο ταμείο 2 δις. ευρώ για την Covid-19 – Τι αναφέρει για την Ελλάδα

UEFA: Αντιδράσεις για το… φρένο στο ταμείο 2 δις. ευρώ για την Covid-19 – Τι αναφέρει για την Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

UEFA: Την ανησυχία συλλόγων από Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία, Κύπρο, Πολωνία, Κροατία και Πορτογαλία, σχετικά με την υλοποίηση από την UEFA του ταμείου για τις συνέπειες της Covid-19

Την ανησυχία συλλόγων από Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία, Κύπρο, Πολωνία, Κροατία και Πορτογαλία, σχετικά με την υλοποίηση από την UEFA του ταμείου για τις συνέπειες της Covid-19, το οποίο είχε σχεδιαστεί να δημιουργήσει ρευστότητα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ομάδες, κατέγραψε η ιστοσελίδα «The Athletic», επικαλούμενη ορισμένες πηγές από την ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ηγέτες μεγάλων τουρκικών συλλόγων ανέφεραν ότι δυσκολεύονται εξαιρετικά να λάβουν δάνεια, λόγω των άδειων ταμείων των συλλόγων τους και της δεινής οικονομικής κατάστασης για το τοπικό νόμισμα στη χώρα.

Αρκετά στελέχη είπαν ότι η αποτυχία δημιουργίας του ταμείου θα μπορούσε να ωθήσει τους συλλόγους σε πιο επικίνδυνες προσεγγίσεις για τη συγκέντρωση αυτών των κεφαλαίων.

Αυτό, όπως σημειώνει η εξειδικευμένη ιταλική ιστοσελίδα calcio e finanza, θα μπορούσε να περιλαμβάνει την πώληση ενός ποσοστού των μελλοντικών εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα -όπως έκανε για παράδειγμα η Μπαρτσελόνα- ή εμπορικών εσόδων σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ή την περαιτέρω εξόρμηση στον χώρο που καταλαμβάνουν τα Fan Tokens και τα NFT.

Η UEFA -από τη μεριά της- αναγνώρισε ότι το ταμείο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, αλλά απέδωσε την καθυστέρηση σε ένα «εντελώς νέο οικονομικό περιβάλλον» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά την οποία ισχυρίστηκε ότι «οι συνθήκες της αγοράς έχουν αλλάξει δραματικά και απροσδόκητα».

«Η απρόβλεπτη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει πυροδοτήσει σοβαρές πολιτικές ενέργειες σε όλες τις οικονομίες. Συνεχίζει να διαταράσσει αρκετούς τομείς και οδηγεί την αστάθεια των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αξιοσημείωτη διεύρυνση του πιστωτικού περιθωρίου, ξεκινώντας λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας πιο περιοριστικούς όρους χρηματοδότησης. Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν σε απότομη αύξηση των οικονομικών επιβαρύνσεων τους τελευταίους μήνες και αύξησαν το προφίλ κινδύνου της πρωτοβουλίας για τους συλλόγους» ανέφερε εκπρόσωπος της UEFA στο «The Athletic».

Το αρχικό σχέδιο ήταν να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τις διοργανώσεις συλλόγων της UEFA ως εγγύηση για να επιτραπεί στους ευρωπαϊκούς συλλόγους να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερη ρευστότητα, η οποία με τη σειρά της θα οδηγούσε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στην μεταγραφική αγορά.

Το ταμείο προοριζόταν αρχικά να διατεθεί σε συλλόγους που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων, όπως το Champions League, το Europa League και το Conference League.

Η UEFA ανακοίνωσε επίσης ότι η Citigroup είχε οριστεί ως η μόνη τράπεζα συντονισμού του προγράμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments