Διεθνή

CNN: Στην Ευρώπη οι πυρκαγιές σχεδόν τετραπλασιάσθηκαν φέτος

CNN: Στην Ευρώπη οι πυρκαγιές σχεδόν τετραπλασιάσθηκαν φέτος

Πηγή Φωτογραφίας: SDIS 33 via AP

Ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις αρχές του 2022 είναι σχεδόν τετραπλάσιος από τον μέσο όρο των 15 τελευταίων ετών για την ίδια χρονική περίοδο.

Η Γηραιά Ήπειρος σαρώνεται από πυρκαγιές, που, σε άλλες, όχι και τόσο μακρινές περιόδους, θα ήταν σχεδόν αδιανόητες, με χώρες όπως τη Μεγάλη Βρετανία να μην είναι πλέον ανεπηρέαστες από τις πρωτοφανείς αδηφάγες φλόγες.

Ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις αρχές του 2022 είναι σχεδόν τετραπλάσιος από τον μέσο όρο των 15 τελευταίων ετών για την ίδια χρονική περίοδο.

Σχεδόν δύο χιλιάδες, για την ακρίβεια 1.926, πυρκαγιές είχαν κάψει τα εδάφη των 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ΕΕ από την αρχή του έτους έως τις 23 Ιουλίου. Ο μέσος αριθμός για την ίδια περίοδο του έτους, υπολογιζόμενος με δεδομένα από το 2006 έως το 2021, ήταν 520 .

Η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν χάσει χιλιάδες εκτάρια γης από τις πυρκαγιές, εν μέσω του καύσωνα που έσπασε ρεκόρ στην Ευρώπη.

Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, ενώ οι φλόγες είναι πλέον υπό έλεγχο, η κατάσταση για δύο περιοχές που επλήγησαν από μεγάλες δασικές πυρκαγιές παραμένει τεταμένη.

Οι επιστήμονες που συνδέουν τη συμβολή της κλιματικής κρίσης με τα ακραία καιρικά φαινόμενα λένε ότι όλα τα κύματα καύσωνα – που μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τις πυρκαγιές – έχουν πλέον τα δακτυλικά αποτυπώματα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Ο κόσμος αναμένεται να αντιμετωπίσει συχνότερους και πιο μακροχρόνιους καύσωνες, όσο περισσότερο θα αυξάνεται η μέση παγκόσμια θερμοκρασία.

Πέραν της ΕΕ, η Αγγλία έχει δει τον πιο ξηρό Ιούλιο της μέχρι στιγμής από το 1911, έχοντας δει μόνο το 24% της μέσης αναμενόμενης βροχόπτωσης.

Οι θερμοκρασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά, με τις 19 Ιουλίου να είναι η πιο καυτή ημέρα της χώρας που έχει καταγραφεί, με το Λονδίνο να μην αποτελεί εξαίρεση.

Ο Mark McCarthy, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών για το Κλίμα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, δήλωσε ότι δεν ήταν μόνο ο Ιούλιος που ήταν ξηρός. «Από την αρχή του έτους, όλοι οι μήνες εκτός από τον Φεβρουάριο ήταν πιο ξηροί από τον μέσο όρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε. «Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι ότι ο χειμώνας, η άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022 σημειώθηκαν οι λιγότερες από τις μέσες εποχιακές βροχοπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Ευρώπη, λοιπόν, διαπερνάται και υφίσταται πυρκαγιές, που είναι πραγματικά πρωτόγνωρες για αρκετές από τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments