Οικονομία

ΑΑΔΕ: Βάζει “μπλόκο” στη φοροδιαφυγή με 5 κινήσεις

ΑΑΔΕ: Βάζει “μπλόκο” στη φοροδιαφυγή με 5 κινήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

ΑΑΔΕ: Δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομίας είναι η ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή και η μη έκδοση αποδείξεων, αλλά η ΑΑΔΕ βρήκε τη λύση για να βάλει "μπλόκο" σε αυτή τη μάστιγα

Δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομίας είναι η ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή και η μη έκδοση αποδείξεων, αλλά η ΑΑΔΕ βρήκε τη λύση για να βάλει “μπλόκο” σε αυτή τη μάστιγα. Ποιο συγκεκριμένα θα προχωρήσει στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις που «κόβουν» τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS από τις αρχές του 2023 εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής και τις απώλειες στον ΦΠΑ. Από τους φορολογικούς ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό.

Όπως ορίζεται στην απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, από την 1η Ιανουαρίου 2023 δεν θα είναι δυνατή η αυτόνομη λειτουργία των τερματικών αποδοχών καρτών πληρωμών (EFT POS) για χρεωστικές συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να περνά, να γίνεται πληκτρολόγηση απευθείας του ποσού της χρέωσης στο POS αλλά το ποσό και η απόδειξη θα βγαίνει αυτόματα από την ταμειακή μηχανή. Με την άμεση διαβίβαση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ αναμένεται να κλείσουν αρκετά παράθυρα φοροδιαφυγής και να μειωθεί το έλλειμμα ΦΠΑ το οποίο προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ.

Η απόφαση Πιτσιλή

Στην απόφαση Πιτσιλή περιγράφονται τα πέντε βήματα διεκπεραίωσης των πληρωμών με πλαστικό χρήμα από τις αρχές του έτους με τη διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) με τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS).

  • 1. H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
  • 2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
  • 3. Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) «online έγκριση» ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
  • 4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.
  • 5. Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

Το νέο πρωτόκολλο δεν θα εφαρμόζεται, αν η επιχείρηση εξαιρείται και δεν έχει υποχρέωση χρήσης Φορολογικό Μηχανισμό -ΦΗΜ. Η διασύνδεση ταμειακών με POS έχει ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments