Ελλάδα

Δίκη Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη: Στις 19 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η δίκη τους

Δίκη Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη: Στις 19 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η δίκη τους

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη θα διεξαχθεί στις 19 Σεπτεμβρίου

Η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη προσδιορίστηκε να ξεκινήσει στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών την 19η Σεπτεμβρίου 2022.

Η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου,από το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, είναι ομόφωνη για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά την μη αποστολή στη Βουλή των καταγγελιών-μηνύσεων τριών βουλευτών του ΚΙΝΑΛ -ΠΑΣΟΚ (το 2017) για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουπλή και τον τότε υφυπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό για μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015.

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος, παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος κατ΄ εξακολούθηση, για πιέσεις και παρεμβάσεις που φέρεται ότι άσκησε σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς

Για την παράλειψη της μη αποστολής του «φακέλου Κουρουπλή» στην Βουλή παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο και η κυρία Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας. Η παραπομπή αυτή της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, έγινε κατά πλειοψηφία τριών ψήφων υπέρ και δύο κατά. Συγκεκριμένα, μειοψήφησαν η Όλγα Σχετάκη-Μπονάτου και ο Βασίλης Ανδρουλάκης.

Ειδικότερα, για την Ελένη Τουλουπάκη το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παραπεμφθεί ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου για κατάχρηση εξουσίας, καθώς δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τιμή τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα ξανθό, που αποσκοπούσε στην μείωση των τιμών αυτόν.

Σχετικά με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο το συμβούλιο έκρινε ότι πρέπει να παραπεμφθεί για ηθική αυτουργία στην κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, με το σκεπτικό ότι η Ελένη Τουλουπάκη παρέλειψε να ενεργήσει κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβούλων, πειθούς και φορτικότητας στις οποίες προέβη εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε λόγω της ιδιότητας του ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφος και προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός παραπέμπεται και για παράβαση καθήκοντος επειδή «παρότρυνε με απειλές την τότε εισαγγελέα εφετών Αθηνών Γεωργία Τσατάνη που διενεργούσε προκαταρτική εξέταση όπως διακριβώσει την τέλεση αξιόποινων πράξεων σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου και της υπέδειξε με φορτικότητα συγκεκριμένο δικονομικό χειρισμό της υπόθεσης, ήτοι την επιστροφή της δικογραφίας στην τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, όπως της δήλωσε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments