Κόσμος

Ακάρ: Απαράδεκτη η ελληνική στάση για F – 16

Ακάρ: Απαράδεκτη η ελληνική στάση για F – 16
Σε μακροσκελή συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Ακάρ υποστήριξε πως «είναι απαράδεκτο να επιδιώκει η Ελλάδα να μην πουληθούν τα αεροσκάφη στην Τουρκία».

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, το ότι η πατρίδα μας παρεμποδίζει, κατά την εκτίμησή του, την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F – 16 στην Άγκυρα.

Σε μακροσκελή συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Ακάρ υποστήριξε πως «είναι απαράδεκτο να επιδιώκει η Ελλάδα να μην πουληθούν τα αεροσκάφη στην Τουρκία».

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, η διαδικασία πώλησης των F – 16 εξακολουθεί, αν και προσκρούει στην άρνηση ελληνικών και αμερικανικών παραγόντων.

Μάλιστα, η προώθηση των F – 16 στην Ελλάδα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον Ακάρ, στο όνομα της «καλής συμμαχίας» των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και εν όψει μιας καλύτερης σχέσης γειτονίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τόνισε ότι «η γειτονική μας χώρα και σύμμαχη στο ΝΑΤΟ Ελλάδα επιδιώκει να σταματήσει αυτή τη συμφωνία και στέλνει αίτημα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ζητώντας να μην πουληθούν αυτά τα αεροσκάφη στην Τουρκία. Αυτό είναι μία κατάσταση απαράδεκτη στις διεθνείς συμφωνίες. Μιλάμε εδώ για ένα συμμαχικό κράτος που θα πρέπει να συμβάλλει στην ενδυνάμωση μας. Διότι η δική μας ισχύς είναι και δική τους ισχύς. Είδαμε ότι στο αμερικανικό κογκρέσο δημοσιεύτηκαν όροι και κανόνες σχετικά με την χρήση αυτών των αεροσκαφών. Εμείς λοιπόν είπαμε ότι η Τουρκία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και δεν θα δεχτεί να αγοράσει αεροσκάφη υπό όρους».

Ο Ακάρ θέλησε να φανεί αισιόδοξος ως προς τη διαδικασία προμήθειας F – 16, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε πως αυτοί οι όροι αργότερα θα αλλάξουν. Επιπλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν θεσμικά για να πουλήσουν αυτά τα αεροσκάφη στην Τουρκία. Διότι εμείς είμαστε σύμμαχοι. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί. Ελπίζουμε λοιπόν ότι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανορθώσουν το λάθος τους. Πιστεύω πως ότι και να συμβεί οποιοσδήποτε εμποδίζει την Τουρκία να αποκτήσει αυτά τα αεροσκάφη θα έχει στο μέτωπο του αυτή την ντροπή. Εμείς επιθυμούμε να καλύψουμε αυτό το κενό. Αν μας δημιουργηθεί πρόβλημα τότε έχουμε εναλλακτικές. Οι τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τους όρους που μας επιβάλλονται. Όπως είδαμε στο παράδειγμα της Ουκρανίας ο κόσμος χρειάζεται μία ισχυρή Τουρκία. Ιδιαίτερα οι φίλοι μας, οι σύμμαχοί μας και οι Ευρωπαίοι. Διαθέτουμε ισχυρό ρόλο στο ΝΑΤΟ. Για αυτό οι σύμμαχοι και εταίροι μας δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην αγορά αυτών των αεροσκαφών». Daily Sabah/Αρχείου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments