Οικονομία

Φυσικό αέριο: Η Ελλάδα στο επίκεντρο – Πρόοδος για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού με τη Βουλγαρία

Φυσικό αέριο: Η Ελλάδα στο επίκεντρο – Πρόοδος για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού με τη Βουλγαρία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Φυσικό αέριο: Ο Κίριλ Πέτκοφ ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην οριστικοποίηση των εγγράφων για την έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην οριστικοποίηση των εγγράφων για την έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Ελλάδας.

«Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού με την Ελλάδα στις 8 Ιουλίου, τώρα μπορούμε να αναφέρουμε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην ολοκλήρωση του τεκμηριωμένου μέρους που χρειάζεται για να ξεκινήσει η λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού», δήλωσε ο Πέτκοφ σε συνέντευξη Τύπου από την έδρα της κυβέρνησης.

Οι επόμενες εβδομάδες

Η εταιρία του έργου, η ICGB, έχει υποσχεθεί να εξασφαλίσει το πιστοποιητικό λειτουργικότητας του έργου (Πράξη 16) μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Αυτό το πιστοποιητικό θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ο διασυνδετήριος αγωγός, δήλωσε ο Πέτκοφ.

Κατά την ενημέρωση του Τύπου, ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ πρόσθεσε ότι η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί σημαντικά από την 1η Οκτωβρίου, χάρη στην έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού.

Στη συνέχεια ο Πέτκοφ δήλωσε ότι το έργο είναι σημαντικό για όλη την περιοχή.

Gazprom: Η τουρμπίνα του Nord Stream1 δεν επισκευάστηκε πλήρως

Κορυφαίος αξιωματούχος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom υποστήριξε σήμερα ότι η παράδοση της τουρμπίνας για τον αγωγό Nord Stream 1 από τον Καναδά στη Γερμανία (και όχι απευθείας στη Ρωσία) μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, δεν ήταν σύμφωνη με τη σύμβαση.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Βιτάλι Μάρκελοφ κατηγόρησε επίσης τη Siemens Energy, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του εξοπλισμού για τον αγωγό Nord Stream 1, πως δεν κατάφερε να επισκευάσει παρά μόνο το 1/4 των βλαβών που εντοπίστηκαν.

Η Gazprom έχει μειώσει τη ροή φυσικού αερίου στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 1, με το Κρεμλίνο να επικαλείται τα προβλήματα στη συντήρηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατηγορεί τη Μόσχα για ενεργειακό εκβιασμό.

Προς επισκευή και άλλες τουρμπίνες

Yπενθυμίζεται πως ο Μάρκελοφ είχε αναφέρει πως και άλλες τουρμπίνες χρειάζονται επισκευή, αλλά η «Siemens δεν παρέχει εργασία για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».

«Οι γερμανικές αρχές παρείχαν στη Siemens Energy όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εξαγωγή της τουρμπίνας στη Ρωσία. Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι τα τελωνειακά έγγραφα για εισαγωγή στη Ρωσία. Η Gazprom, ως πελάτης, πρέπει να παράσχει αυτά τα έγγραφα», τόνισε η Siemens Energy.

Η τουρμπίνα χρειάζεται για τον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του Nord Stream 1, που διοχετεύει αέριο στη Γερμανία μέσω του μήκους 1.200 χιλιομέτρων αγωγού στον πυθμένα της Βαλτικής θάλασσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments