Διεθνή

Βουλγαρία: Πρόωρες εκλογές με άρωμα Ρωσίας

Βουλγαρία: Πρόωρες εκλογές με άρωμα Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Bertrand Guay, Pool via AP

Πρόκειται για την τέταρτη πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στη γειτονική μας χώρα, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Ένας νέος πολιτικός «πονοκέφαλος» έρχεται να προστεθεί στη Βαλκανική, μετά την τροφοδότηση της έντασης ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσσοβο.

Αυτή τη φορά, η Βουλγαρία οδεύει προς τη διεξαγωγή πρόωρων, βουλευτικών εκλογών. Πρόκειται για την τέταρτη πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στη γειτονική μας χώρα, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Οι εκλογές ορίστηκαν για τις 2 Οκτωβρίου, μετά από τη συνταγματικά προβλεπόμενη παρέμβαση του Προέδρου της Χώρας, Ρούμεν Ράντεφ.

Στη θέση του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού δεν τοποθετήθηκε κάποιος δικαστικός, όπως προβλέπει το συνταγματικό κείμενο της Βουλγαρίας, αλλά ο Γκάλαμπ Ντόνεφ, ο οποίος έχει πλούσια υπουργική και διοικητική εμπειρία.

Η επιλογή του Γ. Ντόνεφ δεν είναι τυχαία, αλλά απορρέει από το γεγονός ότι η Βουλγαρία βρίσκεται μπροστά σε σοβαρά προβλήματα, τα οποία καλείται να διαχειριστεί αποτελεσματικά. Ο υψηλός πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, ως απόρροια της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στο έδαφος της Ουκρανίας και η εν γένει ανησυχία για το ενεργειακό και οικονομικό μέλλον της Χώρας συνθέτουν την «καυτή» πολιτική ατζέντα, από την οποία δεν αποκλείεται ακόμη και η επανεξέταση της ενεργειακής σχέσης ανάμεσα στη Σόφια και την Μόσχα.

Έχουν υπάρξει, πολιτικές και οικονομικές, φωνές στο δημόσιο χώρο του βόρειου γείτονά μας, που ζητούν μία λιγότερο αυστηρή ενεργειακή πολιτική απέναντι στο Κρεμλίνο, παρά το γεγονός ότι η Βουλγαρία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και πλήρες κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό του έκρυθμου πολιτικού κλίματος ότι το νέο, υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο αναλαμβάνει καθήκοντα αύριο κιόλας.

Η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία πρόκειται να αντικαταστήσει την Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ, ενός μετριοπαθούς μεταρρυθμιστή πολιτικού και επιχειρηματία, ο οποίος έχασε κάθε πλειοψηφική κοινοβουλευτική στήριξη, μετά την απόφασή του να απελάσει περίπου 70 Ρώσους διπλωμάτες, επειδή υπήρχαν ανησυχίες για κατασκοπεία από την Ρωσία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments