Διεθνή

Ζελένσκι: Τουρκία και ΟΗΕ έχουν ευθύνη για την εξαγωγή σιτηρών

Ζελένσκι: Τουρκία και ΟΗΕ έχουν ευθύνη για την εξαγωγή σιτηρών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το πρώτο σκάφος που μετέφερε 26.000 τόνους καλαμποκιού έφυγε από το λιμάνι της Οδησσού.

Η εξαγωγή σιτηρών και άλλων προϊόντων διατροφής από την Ουκρανία εξαρτάται από την εκπλήρωση των παραμέτρων ασφαλείας, που είναι ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, που έχουν υπογράψει τη σχετική συνθήκη της Κωνσταντινούπολης.

Βέβαια, η εφαρμογή της πρωτοβουλίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων από τα λιμάνια μας στη Μαύρη Θάλασσα έχει ξεκινήσει. Το πρώτο σκάφος που μετέφερε 26.000 τόνους καλαμποκιού έφυγε από το λιμάνι της Οδησσού.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας επισήμανε σε βιοντεοσκοπημένο μήνυμά του: «Αυτήν την ώρα είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα και να κάνουμε οποιεσδήποτε προβλέψεις. Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία και αν θα είναι πραγματικά εγγυημένη η ασφάλεια».

«Επί του παρόντος, όλα εξαρτώνται από την εφαρμογή των παραμέτρων ασφαλείας της πρωτοβουλίας, η οποία είναι ευθύνη των εταίρων, κυρίως των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει πολλά για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό την ίδια την Ουκρανία.

Πρόσθεσε, δε, πως «δεν πρόκειται μόνο για έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένο συνάλλαγμα, καθώς περίπου μισό εκατομμύριο Ουκρανοί ασχολούνται με την καλλιέργεια γεωργικών εξαγωγικών καλλιεργειών, και αν προσθέσουμε σχετικές βιομηχανίες, τότε αυτό είναι συν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό υπάρχει και η κατάλληλη προσοχή και μέριμνα εκ μέρους του κράτους ως προς την  εφαρμογή της πρωτοβουλίας για τις εξαγωγές. Ο λαός μας το χρειάζεται πραγματικά».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments