Διεθνή

Ισραήλ: Δόθηκε άδεια από την Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις νότια της Κρήτης

Ισραήλ: Δόθηκε άδεια από την Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις νότια της Κρήτης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ισραήλ: Δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια η Ελλάδα, μετά την αντιNavtex που εξέδωσε για να βγάλει το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν»

Δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια η Ελλάδα, μετά την αντιNavtex που εξέδωσε για να βγάλει το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», μιας και έδωσε άδεια στο Ισραήλ για δέσμευση δύο περιοχών, που βρίσκονται νότια της Κρήτης, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το Ισραήλ τις δέσμευσε από 26 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου, και είναι περιοχές που συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η κίνηση αυτή για ορισμένους έχει μεγάλο συμβολισμό αφού γίνεται την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να βγάλει το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», πιθανότατα στις 9 Αυγούστου.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, μετείχε στην πολυεθνική άσκηση Μέδουσα και σε άλλες συνεκπαιδεύσεις, ενώ είχε ρόλο στην κρίση του «Ορούτς Ρέις».

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Παναγιωτόπουλος, στην πρόσφατη συνάντησή του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα συναντήθηκε με τον ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπένι Γκατς, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Τουρκία: Παράνομη αντιNavtex σε ελληνική στρατιωτική άσκηση

Σε μια ακόμη πρόκληση προχώρησε η Τουρκία, καθώς η Άγκυρα δέσμευσε παράνομα για αεροναυτική άσκηση θαλάσσια περιοχή, την οποία είχαν δεσμεύσει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εκδίδοντας αντιNavtex, ενώ στις 9 Αυγούστου αναμένεται να βγάλει το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han.

Την περιοχή μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Καστελόριζου είχε δεσμεύσει η Ελλάδα για κοινή άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με σενάρια προσβολής στόχων και ανταλλαγής εικόνας μεταξύ πλοίων και αεροσκαφών. navtex

Ακολουθώντας μια πάγια τακτική της, η Τουρκία μέσω NAVTEX που εκδόθηκε την τελευταία στιγμή από τον σταθμό της Αττάλειας, δέσμευσε θαλάσσια περιοχή στο ίδιο σημείο (μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Καστελόριζου) για δική της αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τις 3 Αυγούστου, αμφισβητώντας για άλλη μια φορά τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments