Πολιτισμός

Αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας ανακαλύφθηκαν από ισπανικό ναυάγιο 350 ετών στις Μπαχάμες

Αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας ανακαλύφθηκαν από ισπανικό ναυάγιο 350 ετών στις Μπαχάμες

Πηγή Φωτογραφίας: Smithsonian Magazine- artnews.com

Μια ομάδα με επικεφαλής την Allen Exploration έχοντας άδεια από την κυβέρνηση του νησιού ξεκίνησε μια νέα αποστολή για να ερευνήσει το πλοίο και να αναζητήσει τον χαμένο θησαυρό

Μια νέα αποστολή ανακάλυψε έναν θησαυρό ανεκτίμητων τεχνουργημάτων από ένα ναυάγιο ηλικίας άνω των 350 ετών στις Μπαχάμες. Τα αντικείμενα, τα οποία περιλαμβάνουν μενταγιόν με κοσμήματα και χρυσές αλυσίδες, θα εκτίθενται στο νέο Ναυτικό Μουσείο των Μπαχάμες από την επόμενη εβδομάδα.

Η Nuestra Señora de las Maravillas (Η Παναγία των Θαυμάτων) βυθίστηκε με ένα φορτίο χρυσού, ασημιού και πολύτιμων λίθων στη δυτική πλευρά της τράπεζας Little Bahama το 1656. Η ισπανική γαλέρα ήταν μέρος ενός στόλου που έπλεε στην Ισπανία από την Αβάνα με το βασιλικό και ιδιωτικούς θησαυρούς από την Αμερική. Αποτυγχάνοντας όμως να πλοηγηθεί σε ρηχά νερά, συγκρούστηκε με τη ναυαρχίδα του στόλου και χτύπησε σε ύφαλο. Από τους 650 επιβαίνοντες, μόνο 45 επέζησαν.

Μια ομάδα με επικεφαλής την Allen Exploration έχοντας άδεια από την κυβέρνηση του νησιού ξεκίνησε μια νέα αποστολή για να ερευνήσει το πλοίο και να αναζητήσει τον χαμένο θησαυρό

Οι θαλάσσιοι αρχαιολόγοι και δύτες από τις Μπαχάμες και τις ΗΠΑ βρήκαν διάσπαρτα στον πυθμένα του ωκεανού μια χρυσή αλυσίδα μήκους σχεδόν δύο λιβρών,  με μοτίβα ροζέτας, τα οποία θα ήταν φτιαγμένα για πλούσιους αριστοκράτες. Ένα χρυσό μενταγιόν που απεικονίζει τον Σταυρό του Σαντιάγο πλαισιωμένο από 12 πράσινα οβάλ σμαράγδια και μια ινδική πέτρα bezoar σε σχήμα χτενιού, η οποία εκτιμήθηκε στην Ευρώπη για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και ήταν σύμβολο για τους ταξιδιώτες στο θρησκευτικό προσκύνημα στο Santiago de Compostela. Η πέτρα είναι μεταξύ των ευρημάτων που συνδέονται με το στρατιωτικό-θρησκευτικό τάγμα των ιπποτών του Σαντιάγο που προστάτευε τους προσκυνητές στα ταξίδια τους και συμμετείχε στο θαλάσσιο εμπόριο της Ισπανίας.

«Όταν αναδείξαμε το οβάλ σμαραγδένιο και χρυσό μενταγιόν, η ανάσα μου κόπηκε», είπε στον Guardian ο Carl Allen, ιδρυτής της Allen Exploration.

Προσθέτοντας, «Το ναυάγιο της γαλέρας είχε μια σκληρή ιστορία – διασώθηκε σε μεγάλο βαθμό από ισπανικές, αγγλικές, γαλλικές, ολλανδικές, Μπαχάμες και αμερικανικές αποστολές τον 17ο και 18ο αιώνα και καταστράφηκε από διασώστες από τη δεκαετία του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Κάποιοι λένε ότι τα υπολείμματα έγιναν σκόνη. Χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και την επιστήμη, παρακολουθούμε τα στοιχεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments