Διεθνή

ΗΠΑ: Καταδίκη του Λευκού Οίκου στην εκτόξευση πυραύλων από την Κίνα κοντά στην Ταϊβάν

ΗΠΑ: Καταδίκη του Λευκού Οίκου στην εκτόξευση πυραύλων από την Κίνα κοντά στην Ταϊβάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

ΗΠΑ: Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε την «ανεύθυνη» απόφαση της Κίνας να πραγματοποιήσει εκτοξεύσεις πυραύλων κοντά στην Ταϊβάν

Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε την «ανεύθυνη» απόφαση της Κίνας να πραγματοποιήσει εκτοξεύσεις πυραύλων κοντά στην Ταϊβάν, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως περιμένει να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι αντιδράσεις του Πεκίνου στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.

«Οι προκλητικές ενέργειες του Πεκίνου συνιστούν σημαντική κλιμάκωση στην επί σειρά ετών προσπάθειά του να αλλάξει το status quo», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αναβάλουν μια δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου που είχε προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, το αεροπλανοφόρο USS Reagan, που βρίσκεται στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, «θα παρακολουθεί» τις εξελίξεις στην περιοχή της Ταϊβάν, ανέφερε ο Κέρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Κινέζικος στρατός κατά Ιαπωνίας; Η Ασία άνω – κάτω

Η είδηση μεταδίδεται από το Reuters αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, καίτοι φαίνεται να είναι ακριβής, διότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ιαπωνίας κατήγγειλε ήδη το πιθανολογούμενο σοβαρό γεγονός.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο, πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα κατά τη διάρκεια των άνευ προηγουμένου μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων του Πεκίνου γύρω από την Ταιβάν φαίνεται ότι προσγειώθηκαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας (ΑΟΖ) την Πέμπτη, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας.

Αυτοί οι στρατιωτικοί ελιγμοί, οι μεγαλύτεροι που ανέλαβε ποτέ η Κίνα στα στενά της Ταιβάν, ξεκίνησαν το μεσημέρι, επιδεινώνοντας τις εντάσεις στην περιοχή όσο ποτέ για 25 χρόνια. vallistikoi-puravloi

«Το να βλέπουμε πέντε κινεζικούς πυραύλους στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά», είπε ο Υπουργός Άμυνας στους δημοσιογράφους, ο οποίος έσπευσε να προσθέσει: «Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα μέσω της διπλωματικής οδού».

Αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις έρχονται ως απάντηση στην επίσκεψη στην Ταιβάν της Προέδρου της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, την Τρίτη και την Τετάρτη.

Η Κίνα ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της και του Ιάπωνα ομολόγου της για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της μετά από δήλωση των αρχηγών διπλωματίας της G7 που ζητούσαν ειρηνική επίλυση της διαφοράς μεταξύ Πεκίνου και Ταιβάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments