Διεθνή

Φυσικό αέριο: Το αποθεματικό της Ευρώπης βάζει… φρένο στα σχέδια του Πούτιν

Φυσικό αέριο: Το αποθεματικό της Ευρώπης βάζει… φρένο στα σχέδια του Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Φυσικό αέριο: Μπορεί η Ευρώπη να βρίσκεται σε "εμπόλεμη κατάσταση", λόγω της μείωσης των ροών του φυσικού αερίου, αλλά από την άλλη έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σημαντικό απόθεμα

Μπορεί η Ευρώπη να βρίσκεται σε “εμπόλεμη κατάσταση”, λόγω της μείωσης των ροών του φυσικού αερίου, αλλά από την άλλη έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σημαντικό απόθεμα. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως ήδη είναι εννέα εβδομάδες μπροστά από την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης σεζόν, περιορίζοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο την πίεση που μπορεί να ασκήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω των εξαγωγών της χώρας του.

“Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ εξακολουθούν να αυξάνονται σχετικά έντονα, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει μειώσει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του”, αναφέρουν οι αναλυτές της Standard Chartered σε χτεσινό τους σημείωμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Κάποτε είχε θεωρηθεί αδιανόητο ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να περάσει ένα χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο, αλλά με τη δυναμική που δείχνει η πλήρωση των αποθεμάτων τώρα πιστεύουμε ότι μπορεί”, ανέφεραν οι αναλυτές της Standard Chartered.

Και όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, “Η ισχύς του ρωσικού φυσικού “όπλου” έχει μειωθεί σημαντικά”. Η περίοδος εγχύσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να ολοκληρωθεί με αποθηκευμένα περίπου 103 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, τα οποία “θα παρέχουν επαρκή αυτονομία ακόμη και αν δεν υπάρχει πλέον ρωσικό αέριο”.

Από τις αρχές Ιουλίου τα ευρωπαϊκά αποθέματα χτίζονται ταχύτερα από το μέσο ρυθμό της πενταετίας, ενώ και τους προηγούμενους δύο μήνες η πλήρωση σπάνια έπεφτε κάτω από το επίπεδο αυτό.

Οι υψηλότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνέβαλαν επίσης στην ενίσχυση των αποθεμάτων, παρά τη μείωση κατά 70% των συνολικών ρωσικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, η επαναλειτουργία του εργοστασίου LNG στο Φρίπορτ του Τέξας νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν θα αποτελέσει μια σημαντική εναλλακτική λύση εάν ροές μέσω Nord Stream διακοπούν πλήρως.

Φυσικό αέριο: Stop στη ροή στην Κεντρική Ευρώπη – Ποτέ θα γίνει η αποκατάσταση

Ακόμα ένα τεράστιο πρόβλημα προέκυψε με τις ροές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς σταμάτησε ο εφοδιασμός σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία από τον αγωγό της Ουκρανίας, μιας και οι κυρώσεις που είχα  επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έφεραν προβλήματα στην πληρωμή.

Όπως σημειώνει σχετικά το Bloomberg ο ρωσικός φορέας εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών Transneft PJSC είπε ότι δεν υπήρχε καμία επίδραση στο βόρειο σκέλος του αγωγού Druzhba, ο οποίος διασχίζει τη Λευκορωσία  και φτάνει στην Πολωνία και τη Γερμανία, το νότιο τμήμα του αγωγού έκλεισε στις 4 Αυγούστου. Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε στο Λονδίνο, με το αργό Brent να κινείται κατά 1,1% υψηλότερα στα 97,70 δολάρια το βαρέλι στις 4 το απόγευμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments