Πολιτική

Συρίγος: Γιατί το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν έμεινε στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

Συρίγος: Γιατί το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν έμεινε στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Τους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε στην παρούσα φάση να κρατήσει εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», εξήγησε ο Άγγελος Συρίγος.

Τους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε στην παρούσα φάση να κρατήσει εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», εξήγησε ο Άγγελος Συρίγος.  Μιλώντας στον ΣΚΑΙ διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια κίνηση τακτικής και πως η λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί στρατηγική επιλογή της Τουρκίας που δεν αλλάζει. «Επιλέγει όμως σε αυτή την φάση η Τουρκία και λόγω του ότι δεν είναι τόσο κοντά οι τουρκικές εκλογές, να προχωρήσει σταδιακά σε όξυνση ανάλογα και με τις αντιδράσεις τις οποίες θα βλέπει», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι τρεις λόγοι που η Τουρκία δεν έκανε κάτι ακραίο στο Αιγαίο είναι:

  • Οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας που δημιούργησαν ένα πλέγμα πιέσεων στην Τουρκία, κυρίως από Αμερική, Γερμανία, πιθανότητα και από άλλες χώρες.
  • Η αποφασιστικότητα της Αθήνας από στρατιωτικής πλευράς, καθώς η περιοχή από την Κρήτη έως το Καστελόριζο έχει κλείσει με Notam για ασκήσεις του ελληνικού πολεμικού ναυτικού μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.
  • Η επίσκεψη τουρκικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για διαπραγματεύσεις και συζητήσεις σχετικά με τα μαχητικά F-16.

Τατάρ: Αδύνατον να σκεφθώ την αποχώρησή μας από τη Β. Κύπρο

Ο Ερσίν Τατάρ, ο δοτός πρόεδρος του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου, δηλώνει ότι δεν μπορεί να σκεφθεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

Η προκλητική αυτή δήλωση γίνεται από τον πρόεδρο μιας κρατικής οντότητας που δεν έχει διεθνώς αναγνωρισθεί.

Ωστόσο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Τουρκία είναι ο εγγυητής του νησιού της Κύπρου. Δεν μπορώ να σκεφτώ την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από το νησί».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments