Διεθνή

Τουρκικό γεωτρύπανο: Στο στόχαστρο η κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκικό γεωτρύπανο: Στο στόχαστρο η κυπριακή ΑΟΖ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η κατεύθυνση αυτή του δεύτερου ταξιδιού του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» συνδέεται άρρηκτα με την επιτακτική ανάγκη της γειτονικής χώρας να εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Στο στόχαστρο του «Αμπτούλ Χαμίτ Χαν» τίθεται πλέον η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, με την Τουρκία να είναι αποφασισμένη να κινηθεί προς τον θαλάσσιο χώρο της νήσου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και με βάση δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, το πιο σύγχρονο γεωτρύπανο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να κινηθεί, μέσα στις επόμενες ώρες, προς το θαλασσοτεμάχιο 6 και το θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κατεύθυνση αυτή του δεύτερου ταξιδιού του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» συνδέεται άρρηκτα με την επιτακτική ανάγκη της γειτονικής χώρας να εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα θαλασσοτεμάχια αυτά υπάρχουν πολύτιμα ενεργειακά κοιτάσματα, τα οποία έχει πιεστική ανάγκη η Τουρκία, ιδίως μετά το ξέσπασμα του ρωσοουκρανικού πολέμου.

Ακόμη, η κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας και η Τουρκία επιθυμεί να εκπέμψει το μήνυμα ότι είναι παρούσα στην περιοχή αυτή που καλύπτει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Συνεπώς, ενδεχόμενη κίνηση του τουρκικού γεωτρύπανου προς την κυπριακή ΑΟΖ θα συνιστά έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της Τουρκίας να μην παραμείνει καθηλωμένη σε διακηρύξεις και σε αναντιστοιχίες λόγων και έργων, αλλά της αποφασιστικότητάς της να αναχθεί σε πρωταγωνιστική δύναμη σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments