Διεθνή

Φυσικό αέριο: “Όχι” της ΕΕ στη Γερμανία για απαλλαγή της εισφοράς

Φυσικό αέριο: “Όχι” της ΕΕ στη Γερμανία για απαλλαγή της εισφοράς

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Φυσικό αέριο: Απέρριψε η Κομισιόν το γερμανικό αίτημα για απαλλαγή της «εισφοράς φυσικού αερίου» από τον γενικό ΦΠΑ, με εκπρόσωπο της Επιτροπής να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης σε αυτό το είδος φόρου»

Απέρριψε η Κομισιόν το γερμανικό αίτημα για απαλλαγή της «εισφοράς φυσικού αερίου» από τον γενικό ΦΠΑ, με εκπρόσωπο της Επιτροπής να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης σε αυτό το είδος φόρου».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από την ΕΕ να μην ισχύει ο γενικός ΦΠΑ στην προσαύξηση κατά 2,419 σεντ/κιλοβατώρα, προκειμένου να μετριαστεί η νέα επιβάρυνση των καταναλωτών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας Check24, για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων με κατανάλωση 20.000 kWh, αυτό, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση, σημαίνει επιπλέον κόστος 570 ευρώ ετησίως.

Η ΕΕ πάντως δήλωσε ότι θέλει να βρει μια λύση από κοινού με το Βερολίνο ώστε ο τελικός πελάτης να έχει αντίστοιχη ελάφρυνση. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι, αν η ΕΕ δεν δεχόταν την εξαίρεση, οι καταναλωτές θα αποζημιώνονταν με άλλους τρόπους.

Λίντνερ: «Όχι» στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, τάχθηκε κατά της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας καθώς, όπως υποστήριξε, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «παρέμβαση στις δυνάμεις της αγοράς».

«Για μένα, πολλά και πιθανώς όλα μιλούν εναντίον ενός πιθανού υπερβολικού φόρου επί των κερδών, όταν το σκέφτομαι προσεκτικά», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ των Φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF την Κυριακή. «Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι παραδίδουμε το φορολογικό μας σύστημα στην αυθαιρεσία»

Φυσικό αέριο: Το ευρωπαϊκό σχέδιο εφοδιασμού πέτυχε – Στόχος το 80% μέχρι την 1η Νοεμβρίου

Τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης είναι σε καθεστώς εφοδιασμού του φυσικού αερίου, μιας και θέλουν να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο όγκο του πολύτιμου αυτού καυσίμου, μιας και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος και ξεκινούν να έχουν υψηλό αποθεματικό από πολύ νωρίς.

Οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ήταν γεμάτες κατά λίγο περισσότερο από 75% την περασμένη Παρασκευή, επιτυγχάνοντας τον στόχο μερικές εβδομάδες νωρίτερα , σύμφωνα με στοιχεία από τον όμιλο ευρωπαϊκών φορέων GIE.

Η Γερμανία διαθέτει 23,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου, κάτι περισσότερο από το ένα πέμπτο των 100 bcm φυσικού αερίου που χρησιμοποιήθηκαν το 2021. Η μονάδα αποθήκευσης Rehden, η οποία χωρά 4 bcm, ήταν κατά 54% πλήρης, έδειξαν τα δεδομένα GIE. fysiko-aerio

Η Ευρώπη σπεύδει να αναπληρώσει τα αποθέματά της φυσικού αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου, ώστε να διαχειριστεί τυχόν κινδύνους που συνδέονται με τις προμήθειες από τη Ρωσία. Και προκειμένου να πετύχει αυτόν τον στόχο έχει εισαγάγει πολύ περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από το συνηθισμένο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments